miercuri, 13 iunie 2012

La Mulți Ani Spiridon Vangheli !

"Prozatorul are fantezie, are o limbă frumoasă și umor de bună calitate. Spiridon Vangheli este un scriitor din familia nobilă a lui Ion Creangă ivit prin părțile Bălților, acolo unde miturile vechii lumi rurale luptă cu tragediile unei istorii sălbatice...."
Eugen Simion, Președintele Academiei Romîne

S-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți.
Este un prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai de vază scriitori de la noi, cunoscut prin cărțile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii.
Debutează în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Balade”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Columb în Australia”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei” s.a.  Poet prin excelență al universului copilăriei, Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o plasmă universală. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atît de micul cititor, cît și de cel matur. Isprăvile lui Guguță și Steaua lui Ciuboțel au fost traduse în engleză, franceză, germană, rusă, ucraineană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeneană, letonă, magheară, bielorusă, turcă, lituaniană, bulgară, finlandeză, estonă, arabă, georgiană, hindi, itailiană..., înregestrînd tiraje de milioane de exemplare.
A tradus din poezia şi proză universală pentru copii. În 2006 realizează un proiect de proporţii „Carte de citire şi gîndire” pentru clasele I-IV în patru volume. Opera sa a fost tradusă în zeci de limbi, înregistrînd milioane de exemplare, distincții naționale și internaționale  cu Diploma Internatională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Romîne, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romînia, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.
 Filiala V.Bielinski cu această ocazie și prin intermediu acestui blog îl felicită pe marele  scriitor Spiridon Vangheli, șii urează mulți ani înainte, lumina lui Dumnezeu să îi aprindă următoarea stea pe cerul anilor care să strălucească toată viaţa, cîtă bucurie țîșnește deodată din lucrurile mici și simple, deci simplu, dar din suflet "LA MUȚI ANI!", tradițional noi bibliotecarii am  expus o expoziție  ce stă la dispoziția tuturor utilizatorilor.


белая роза



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu