
Sursa: Oare de ce ... Marea este sărată / Anita Ganeri; trad.: Marius Dinescu - București : Teora, 2003.
22.12.2015
Cît de adînc se scufundă submarinele?
Puține submarine se pot scufunda mai adînc de 200 de metri sub nivelu apei oceanului. Asta înseamnă o adîncime cam de 100 de ori mai mare decît a unei piscine olimpice.
Ce nave se scufundă cel mai adînc ?
Scufundătorii folosesc niște mici nave numite submersibile pentru a expora apele adînci și pentru a căuta epave și comori scufundate. Titaicul a fost un imens transatlantic de s-a scufundat acum mai mult de 90 de ani. Scufundătorii au găsit epava în anul 1985, la 3.781 de metri adîncime. Ei au reușit să ajuncă acolo într-un submersibil numit ALVIN.
Care a fost cea mai adîncă scufundare?
În anul 1960, doi bărbați s-au scufundat aproape 11 kilometri în Groapa Marianelor din Oceanul Paific. Ei au folosit unul dintre primele submersibile, o navă extrem de rezistentă, numită Trieste. A durat cam 5 ore pînă cînd aceasta a atins fundul oceanului.
04.12.2015
Care pește vînează cu un ciocan?
Rechinul - ciocan are u n cap mare în formă de ciocan. Dar acestă unealtă este pentru vînat, nu pentru bătut cuie. Ochii și nările rechinului sunt la fiecare capăt al ciocanului. În timp ce înoată, rechinul își leagănă capul dintr-o parte în alta în căutarea hranei.
Care este cel mai ”șocant” pește?
Unii pești produc șocuri electrice pentru a se apăra sau pentru a ameți animalele pe carevor să le mănînce. Cel mai ”șocant” pește oceanic este peștele-torpilă. Cu elictricitatea sa ai putea aprinde un bec.
Care pește seamănă cu pietrele?
Peștii - stîncă arată exact ca niște bucăți de stîncă, dar sunt mult mai periciloși. Dacă unul este atacat, își folosește spinii ascuțiți ca acele, aflați pe aripioare, pentru a-și injecta inamicul cu o otravă.
19.11.2015
Care este cel mai mare pește?
Rechinul - balenă este cel mai mare pește din lume. Este gigantic - lung cît opt scufundători așezati unul după altul și greu cît șase elefanți mari.
Care este cel mai rapid pește?
Peștele - spadă poate înota cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră - la fel de repede ca o mașină. El își lipește foarte strîns aripioarele de corp, iar botul său ascuțit taie apa ca un cuțit.
Care este cel mai mare crab ?
Crabul - păiangen gigant din Japonia măsoară aproape 4 metri între vîrfurile cleștilor din față. El s-ar putea întinde suficient de mult încît să cuprindă un hipopotam.
02.11.2015
Unde trăiesc îngerii, bufonii și papagalii?
Peștii-înger, peștii-bufon și peștii-papagal sunt numai cîteva dintre miile de specii de animale minunate care trăiesc în recifele de corali. Astfel de pești tropicali au deseori culori vii și modele uimitoare.
Ce este un recif de corali?
Un recif de corali este ca un frumos gard viu subacvatic. El pare împietrit și mort, dar de fapt este viu! Coralul este alcătuit din straturi de schelete tari a milioane de animale micuțe care au murit. Fiecare strat nou se adaugă celui de dinainte, alcătuind încet stînca de coral.
Unde se găsește cel mai mare recif de coral?
Cel mai mare recif de corali din lume se găsește în apele calde și puțin adînci ale coastei nord-estice a Australiei. El se numește Marea Barieră de Corali și se întinde pe mai mult de 2.000 de kilometri. Este atît de mare încît poate fi văzut din spațiu.
20.10.2015
De ce se rostogolesc valurile?
Valurile sunt ondulații ale apei, create de vînt pe suprafața oceanului. Într-o zi calmă abia se mișcă, însă pe vreme de furtună se rostogolesc din ce în ce mai repede și cresc din ce în ce mai mari, pînă cînd formează uriașe ziduri de apă.
Există rîuri în ocean?
În ocean există niște fîșii late de apă numite curenți, care curg la fel ca rîurile. Curenții se deplasează mai repede decît apa din jurul lor, circulînd dintr-o parte în alta a lumii.
De ce urmăresc marinarii mareele?
De două ori pe zi, nivelul apei se ridică și apoi scade la loc. La flux, apa este adîncă, iar vapoarele pot intra și ieși din porturi. La reflux însă, apa este atît de puțin adîncă încît marinarii sunt blocați fie pe țărm, fie în larg!
06.10.2015
Cărui animal îi place cel mai mult să se joace?
Delfinii sunt jucăuși și încredzători. Unii sunt atît de prietenoși încît te lasă să înoți împreună cu ei. Delfinii au și salvat persoane de la înec, folosindu-și boturile pentru a le împinge către țărm.
Cum folosesc balenele și delfinii sunete pentryu a vedea?
Balenile și delfinii folosesc urechile, nu ochii, pentru a se orienta. În timp ce înoată, emit sunete scurte ce se transmit prin apă. Cînd sunetele se lovesc de ceva solid, ecoul vine înapoi - la fel ca o minge care se izbește de un perete. Ecoul îi spune animalului ce are în față.
Care viețuitoare marine cîntă ca niște păsări?
Delfinii albi sunt porecliți ”canarii mărilor” pentru că ciripesc, aidoma păsărilor. Ei pot să se mugească, precum vacile, să scoată sunete de clopoței sau să plescăie zgomotos!
23.09.2015
Cum respiră peștii sub apă?
Peștii trebuie să respire ca să trăiască, exact ca și tine. Dar în timp ce tu iei oxigenul din aer, peștii îl iau din apă. În timp ce înoată, peștii înghit apă și o dau afară prin niște deschzături aflate în zona capului, numite branhii. În interiorul branhiilor, oxigenul trece din apă în sîngele peștilor.
Cum înoată peștii?
Peștii înoată folosindu-și mușchii pentru a-și ondula corpul. Mișcarea cozii dintr-o parte în alta le dă un plus de viteză. Ei își folosesc celelalte aripioare pentru a-și menține echilibrul și pentru a chimba direcția.
Ce pasăre ”zboară” sub apă?
Pinguinii nu pot zbura prin aer pentru că aripile lor sunt prea scurte și boante. Ei se simt în largul lor în ocean, unde își folosesc aripile ca pe niște înotătoare.
Ce animal se deplasează ca o rachetă?
Calmarii nu au aripioare sau coadă, însă se deplasează foarte rapid. Aceștea absorb apă în corp și apoi o dau afară atît de puternic, încît sunt împinși cu forță înapoi.
03.09.2015
Cum este fundul mării?
Ai putea crede că fundul mării este neted și plat, dar nu este așa - cel puțin nu peste tot. Există munți și văi, dealuri și cîmpii, ca și pe uscat.
Există munți sub apă?
Da, o mulțime - și toți sunt vulcanici! Cineva a numărat cam 10.000, dar s-ar putea să existe de fapt de două ori mai mulți. Ei se numesc munți oceanici. Unii sunt atît de înalți încît vîrfurile lor ies afară din apă, formînd insule.
24.08 2015
Care pește are faruri?
Pe fundul oceanului este atît de întuneric, încît unii pești își fac singuri lumină. Peștele-pescar are o aripioară lungă care atîrnă în fața sa. La capătul acesteia se află un ”glob”care strălucește. Peștii mici sunt atrași de lumină, pentru a dispărea apoi în gura căscatăși lacomă a apeștelui - pescar.
Cît de adînc este oceanul?
Departe de țărm, oceanul se adîncește în cele mai multe locuri pînă la circa 4 kilometri, putînd ”înghiți” de trei muntele Ben Nevis, cel mai înalt din Marea Britanie!
Cum se formează hornuri sub apă?
În unele locuri, șuvoaie de apă clocotindă țîșnesc din găuri de pe fundul mării. Mici particule din apă fierbinte se depun, ridicînd în timp hornuri ciudate în jurul găurilor.
05.08.2015
Din ce este făcut nisipul?
Uită-te de aproape la puțin nisip și vei vedea că este făcut din mici fragmente de pietre și cochilii. Bucățele de piatră provin din stînci care au fost fărămîțate de ploi sau de mare. Cochiile sunt aduse de maree și sparte de valurile puternice.
Cum se formează peșterile?
Pe măsură ce valurile levesc cu nisip și pietre într-o stîncă, aceasta se roade. Se formează întîi o scobitură mică, apoi o gaură mare. După un timp foarte lung, gaura ajunge o peșteră întunecată și umedă, în care picură apă.
De ce se agață unii melci de pietre?
Ca multe alte animale de pe țărîmul mărilor, și melcii plați au o viață grea. Cînd vine fluxul, sunt loviți de valuri. Cînd apa se retrage, sunt trași și smunciți de șuvoaiele învolburate. Săracii melci trebuie să se agațe bine de pietre ca să nu fie luați de ape!
22.07.2015
De ce se temeau cel mai tare marinarii?
Pe timpuri trebuia ca marinarii să suporte mîncarea proastă, furtunile înspăimîntătoare... și atacurile piraților! Pirații colindau mările în căutarea corabiilor negustorilor, încărcate cu mărfuri prețioase și comori. Cînd pirații găseau o corabie, se urcau la bordul ei, atacau echipajul și furau toate bunuriele de valoare.
Cine a navigat prima dată în jurul lumii?
În 1519, o flotă alcătuită din cinci vase a plecat din Spania pentru a naviga în jurul lumii. Căpitanul ei, Fernando Magellan, a fost ucis pe drum. Numai o corabie și 18 oameni au terminat călătoria, care a durat trei ani.
06.07.2015
Este Marea Roșie cu adevărat roșie ?
Porțiuni ale Mării Roșii par într-adevăr roșii. Vara, milioane de plante mici, roșii, numite alge, cresc în apă. Nu te speria, nu o să te înroșești dacă înoți acolo!
Cît de mare este oceanul?
Oceanul este cu adevărat ENORM! Prin comparație cu suprafața uscatului, este de două ori mai mare . De fapt, este alcătuit din patru oceane: Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Oceanul Arctic. Deși au nume diferite, oceanele se unesc pentru a forma un imens ocean planetar.
De ce marea este sărată?
Apa de mare este sărată la gust pentru că are sare în ea! Sarea este la fel cu cea pe care oamenii o presară pe mîncare. Majoritatea sării din apă vine de pe uscat. Ploaia spală sarea, o transportă în rîuri, care la rîndul lor o duc în mare.
18.06.2015
Care este cel mai mare ocean ?
Pacificul este de departe cel mai mare ocean din lume. Este mai mare decît toate celelalte oceane la un loc și este și mai mult adînc. Dacă te uiți la un glob pămîntesc, vei vedea că Pacificul acoperă aproape jumătate din el.
Care este diferența dintre o mare și un ocean?
Oamenii folosesc adesea cuvintele mare și ocean pentru a spune același lucru. Este bine și așa, dar pentru un om de știință mările sunt numai părți ale unui ocean-cele care se află maui aproape de uscat. De exemplu, Marea Mediterană se găsește între Africa și Europa.
Sursa: Oare de ce ... Triceratops avea coarne / Rod Theodorou; trad.: Alina Teodoru - București : Teora, 2003.
04.06.2015
Ce s-a întîmplat cu dinozaurii ?
Cu 65 de milioane de ani în urmă s-a întîmplat ceva extrem de ciudat. Toți dinozaurii au pierit, laolată cu toate reptilele zburătoare și cu majoritatea celor marine. Nimeni nu știe exact ce s-a întîmplat.
Mai există azi dinozauri?
Deși în prezent nu mai trăiesc dinozauri adevărați, putem întîlni cîteva rudenii ale lor. Savanții cred că păsările sunt urmașile dinozaurilor, deoarece scheletele lor se aseamănă foarte mult. priviți deci cu atenție prima pasăre pe care o zăriți stînd în cuib, într-un pom sau țopăind pe pajiște!
18.05.2015
Cum se găsesc fosilele de dinozauri?
Fosilele de dinozauri sunt, de obicei, înglobate în roci, deci trebuie săpat pentru a le scoate. Uneori, ele sunt descoperite din întîmplare, dar cele mai multe fosile au fost descoperite de savanți, care caută acolo unde știu că le-ar putea găsi. Este mai ușor decît pare, deoarece numai anumite feluri de roci conțin fosile de dinozauri.
Unde au fost găsiți dinozaurii?
Dinozaurii au trăit peste tot. Fosilele lor s-au găsit în locuri situate la mare depărtare unele de altele, ca SUA și China, Anglia și Australia, și chiar în Antarctica!
06.05.2015
De unde știm cum arătau dinozaurii?
Deoarece numeni nu a văzut vreodată un dinozaur viu, a trebuit ca savanții să fie puțini detectivi. Punctele lor de plecare sun oasele din fosile, din care se poate construi un schelet. Fosilele sunt rămășițe petrificate de animale și plante care au trăit cu foarte mult timp în urmă.
Ce culoare aveau dinozaurii?
Nimeni nu știe ce culoare aveau dinozaurii. S-au găsit fosile de piele, dar acestea arătă doar că aveau solzi.
16.04.2015
Ce mîncau dinozaurii?
Dinozaurii carnivori nu mîmcau numai alți dinozauri. Existau multe viețuitoare cu care se puteau hrăni, de la insecte , șopîrle și păsări pînă la mici mamifere asemănătoare unui șobolan blănos. Dinozaurii vegetarieni mîncau frunze de arbori și plante.
Care dinozauri aveau sute de dinți?
Dinozaurii cu cioc de rață aveau o mulțime de dințișori, așezați în rînduri strînse. Cînd mestecau, dinții lor erau ca o răzătoare pentru legume.
De ce mîncau dinozaurii pietre?
Unii dinozauri înghițeau pietricele, care se adunau în stomacul lor ca bilele într-o punguță. Acestea aveau un rol asemănător dinților, ajutînd la măcinarea plantelor tari.
Cărui dinozaur îi plăceau ouăle le micul dejun?
În loc de dinți, Oviraptor aveau un cioc puternic și doi colți ascuțiți în cerul gurii. Probabil că folosea colții pentru a perfora ouăle altor dinozauri, astfel încît să le poată sorbi conținutul.
07.04.2015
Dinozaurii cîntau?
Unii dinozauri cu cioc de rață aveau capete muzicale! Coarnele și crestele lor erau goale pe dinăuntru, ca țevele de trombon. Mulți savanți sunt de părere că, suflînd puternic pe nas, dinozaurii cu cioc de rață scoteau niște sunete bubuitoare, ca o sirenă de vapor.
Care dinozauri loveau cu capul?
Stegoceras avea oasele capului atît de tari încît probabil că lupta lovind cu capul. Cranul lui era ca o cască de protecție, aprînd creierul fragil din interior.
Dinozaurii erau lăudăroși?
Multor animale le place să se grozăvească în fața celorlalte, mai ales cînd își caută perechea. Se par că și dinozaurii făceau la fel. Cei cu bot de rață probabil că se făceau remarcați prin crestele lor viu colorate și cu diferite modele
18.03.2015
Care dinozaur avea un spin în coadă?
Care dinozaur folosea biciul?
Dinozaurii cu gît lung erau destul de mari pentru a-i speria pe cei mai mulți carnivori. Dar dacă un dinozaur ca Diplodocus era nevoit să gonească un atacator, își putea folosi coada sa lungă ca pe un bici.
03.03.2015
De ce Triceratops avea coarne ?
Triceratops arăta destul de înfricoșător, dar era erbivor și mai mult mînca decît se lupta. Își folosea cele trei coarne ascuțite pentru a-i speria pe dinozaurii carnivori flamînzi sau, dacă nu reușea, ca să se lupte cu aceștea.
Care dinozaur avea platoșă?
Pe pielea groasă de pe spatele unui Ankylosaurus creșteau bucăți de os, unele din ele ascuțite. Datorită acestei armuri osoase, dinozaurul era ca un tanc viu, foarte greu de atacat!
23.02.2015
Putea vreun dinozaur să înoate?
Se poate ca dinozaurii să fi înotat dacă doreau să traverseze un rîu, dar nu trăiau în apă. Totuși, în epoca dizaurilor trăiau în ocean tot felul de alte reptile, iar unele dintre acestea chiar semănau puțin cu dinozaurii.
- Kronosaurus era de-a dreptul uriaș ! Craniul lui era de peste două ori mai mare decît cel de Tyrannosaurus.
- Mosasaurus era o șopîrlă de mare gigantică.
- Elasmosaurus avea un gît lung, ca un șarpe, semănînd cu Diplodocus și cu alte sauropode. Probabil că înota ținîndu-și gîtul și capul afară din apă, scufundîndu-le brusc pentru a prinde peștii care treceau pe lîngă el.
- Ichthyosaurus seamăna destul de mult cu delfinii actuali. Avea ochi foarte ageri, pentru a zări peștii cu care se hrănea, și putea înota foarte repede, pentru a-i prinde.
- Pe vremea dinozaurilor, în mare trăiau și crocodilii.Botul lung al unui Teleosaurus era garnisit cu o mulțime de dinți ascuțiți - ceamai bună unealtă pentru prinderea peștilor sau a calmarilor lunecoși.
În vremea dinozaurilor existau o mulțime de reptile zburătoare, dar, din ceea ce se știe pînă acum, nici una nu era dinozaur propriu-zis. Reptilele zburătoare sunt numite ”pterozauri„. Unele erau mici cît o rîndunică, altele erau uriașe.
- Pteranodon era mai mare decît orice pasăre zburătoare de azi. Creasta îl ajuta, probabil, la menținerea direcției de zbor.
- Pterozaurul Quetzalcoatlus a fost cea mai mare zburătoare din istoria Pămîntului. Era mai mare decît un deltaplan actual.
10.02.2015
Dinozaurii făceau ouă?
Da, dinozaurii făceau ouă, ca și reptilele din zilele noastre. Mamele depuneau ouăle în cuiburi, pe pămînt. Ouăle de dinozauri aveau mărimi și forme diferite - unele erau aproape rotunde, altele erau lungi și subțiri.
Care dinozaur era o mamă bună?
În 1978, oamenii de știință au descoperit în Montana, SUA, ceva extraordinar: un întreg teren pe care cuibăriseră dinozaurii, cuiburi, ouă, chiar și pui. Dinozaurii care depuseseră acele ouă au fost numiți Maiasaura, ceea ce înseamnă ”șopîrlă - mamă bună”.
19.01.2015
Care era cel mai mare Dinosaur?
Brachiosaurus era gigantic. Dacă ar fi trăit în zilele noastre, ar fi putut arunca o privire peste un bloc cu patru etage. Era atît de mare că ar fi trebuit să te ridici pe vîrfuri ca să-i ajungi la genunchi. Iar oamenii de au descoperit oasele unui dinozaur cu gîtul lung, numit Seismosaurus, care era și mai mare!
Care era cel mai mic?
Compsognathus este cel mai mic dinosaur găsit pîna acum - era puțin mai mare decît o gîină. El alerga pe cele două picioare subțiri vînînd animale mici, cum sunt șopîrlile.
06.01.2015
De ce Iguanodon ținea degetele ridicate ?
Care dinozaur piscuia?
Baryonyx avea ghiarele chiar mai mari decît cele de Deinonychus, dar era mult prea mare și prea greu ca să atace lovind cu ghearele de la picioare. În chimb, este posibil ca Baryonyx să-și fi folosit ghearele pentru a scoate pești din rîuri, așa cum fac urșii grizzly astăzi.
18.12.2014
De ce Tyrannosaurus avea gară mare?
Tyrannosaurus era un carnivor uriaș. Cu cei aproape 6 metri ai săi, era de trei ori mai înalt decît un urs grizzly. Gura sa era, de asemenea, uriașă - atît de mare încît te putea înghiți dintr-o dată!
Care dinozaur atacă ”cuțite”?
Deinonychus era un ucigaș rapid și eficient.Avea dinți ascuțiți pentru a mușca, iar labele din față erau puternice și aveau ghiare, ca să apuce și să sfîșie. Dar cele mai periculoase arme ale sale erau cele două ghiare lungi și încovoiate - cîte una la fiecare picior. Cînd Deinonychus lovea cu piciorul, ghiara sa tăioasă ieșea la iveală ca un cuțit cu arc.
03.12.2014
Cît de mulți dinozauri au existat ?
Cu cît timp în urmă au trăit dinozaurii ?
Dinozaurii au trăit cu MILIOANE de ani în urmă. Primii au apărut acum vreo 230 de milioane de ani, iar ultimii au dispărut, din cîte se știe, cu peste 65 de milioane de ani în urmă. În comparație cu această perioadă, istoria omenirii este o nimica toată - noi existăm de-abia de 2 milioane de ani.
Sursa: Oare de ce ... Munții au zăpezi pe culmi / Jackie Gaff ; trad.: Viorica Horga - București : Teora, 2003
18.11.2014
Unde se află " marele bolovan" ?
De ce urcă oamenii pe muntele Fuji?
Care munte arată ca o tăblie de masă ?
05.11.2014
Care este cel mai lung tunel prin munte?
Unde este cea mai înaltă cale ferată din lume?
Cei care călătoresc cu trenul între Lima și Huancayo, în Peru, America de Sud, trebuie să poată rezista la mare altitudine. Calea ferată traversează munții Anzi și trenul urcă la mai mult de 4.800 de metri deasupra nivelului mării.
Care este calea ferată cu cea mai mare pantă?
Priveliștea este minunată pe calea ferată Katoomba din Munții Albaștri ai Australiei, dar călătoria îți cam dă fiori. Calea ferată este cea mai abruptă din lume, trenul coborînd 415 metri în mai puțin de două minute.
20.10.2014
Cum fac oamenii surf pe zăpadă?
Cine coboară muntele mai repede decît un tren expres?
Ce bicicletă urcă munții?
07.10.2014
Cînd a urcat primul om pe un muinte ?
Care au fost primii oameni care au urcat pe vîrful Everest ?
din lume au fost Edmund Hilary din Noua Zelandă și Nepal. Ei au ajuns pe vîrful Everest în 29 mai 1953.
Cum urcă oamenii pe munte?
Alpiniștii folosesc un echipament special care îi ajută să urce pe pereți de stîncă abrupți sau pe teren alunecos și îi protejează de căderi. Frînghiile sunt ancorele de salvare ale alpiniștilor - un capăt este legat de talie, iar celălat este trecut prin niște cîrlige de metal numite pitoni, care sunt bătute în stîncăpe măsură ce alpinistul înaintează.
19.09.2014
În anii 1400, incașii stăpîneau teritorii întinse în munții Anzi din America de Sud. Ei au construit din piatră orașe uluitoare și cetăți în munte, printre care și misteriosul Machu Picchu.
Ce călugări locuiesc în munți?
Ce oraș se află în vîrful lumii?
Tibetul se află la marginea munților Himalaia și este atît de sus, încît oamenii îl numesc "Acoperișul lumii". Nu este de mirare, deci, că orașul tibetan Lhasa se află la cea mai mare înălțime dintre toate orașele din lume, adică la 3.600 de metri deasupra nivelului mării.
Cine erau oamenii muntelui?
08.09.2014
De ce au casele de la munte acoperișuri în pantă?
De ce construiesc fermierii trepte pe pantele munților?
Cine pescuiește în lacul cel mai înalt din lume?
Aflat la 3.812 metri deasupra nivelului mării, lacul Titicaca este cel mai înalt navigiabil din lume. Locuitorii de aicitrăiesc pe insulele de pe lac și pescuiesc din barci împletite din stuf.
21.08.2014
Pot animalele să trăiască pe munți?
Ce animal de munte are fustă?
Cît de sus își fac păsările cuib ?
Care animal a devenit faimos pentru salvarea pe munte?
De ce nu cresc plante pe vîrfurile munților?
Ce plante cresc pe pantele munților?
Cum își păstrează plantele de la munte căldura?
Ce plantă poate topi zăpadă?
22.07.2014
De ce munții au zăpezi pe culmi?
Cînd se deplasează zăpada mai repede decît o mașină de curse?
Uneori, în munții înalți, o cantitate mare de zăpadă se surpă brusc și începe să alunece în jos. Aceasta este o avalanșă. Avalanșele cele mai puternice se năpustesc la vale ca mașinile de curse, cu mai mult de 160 km/h.
Poate zăpada să mute munții?
06.07.2014
Care munți formează insule?
Munții se pot scufunda?
Ce sunt fumătorii negri?

20.06.2014
De ce își aruncă vulcanii vîrfurile în aer?
Toți vulcanii sunt periculoși?
Există trei feluri mai importante de vulcani și toate trei pot fi periculoase. Vulcanii activi erup destul de des. Vulcanii adormiți stau liniștiți ani de zile, dar din cînd în cînd erup. Vulcanii stinși au încetat să erupă și s-ar putea să nu mai erupă niciodată - dacă avem noroc!
Care a fost vulcanul cel mai zgomotos?
05.06.2014
Munții se mișcă?
Cu siguranță se mișcă! Pămîntul seamănă într-un fel cu un uriaș, rotund, cu o coarjă numită scoarță, sunb care se află un strat numit manta și un miez în mijloc. Scoarța terestră este crăpată, ca coarjă de ou formată cam din 30 de bucăți gigantice numite plăci. Acestea plutesc pe suprafața mantalei, pentru că aceasta este parțilal topită.
Cum se formează munții?
De unii munți au vîrfuri ascuțite?
21.05.2014
Care este diferența dintre un munte și un deal ?
Poate o navă spațială să măsoare munții?
Unde se află mai înalt munte din lume?
13.05.2014
De unde am apărt eu?
Ce este buricul meu?
08.05.2014
De ce uneori mă îmbolnăvesc?
Ce sunt microbii ?
De ce trebuie să fac injecții?
23.04.2014
De ce trebuie să dorm?
Ce sunt visele?
Ce sunt somnambulii?
03.04.2014
Unde intră mîncarea?
Cînd mănănci sau cînd bei ceva, ceea ce înghiți este împins printr-un tub spre stomac. Aceasta sfarîmă și strivește mîncarea, transformînd-o într-un fel de supă. "Supa" aceasta este împinsă apoi printr-un tub foarte lung și încolăcit, numit "intestin". Cind ea ajunge aici, părticelele hrănitoare din alimente sunt destinul de mici ca să poată fi luate de sînge și duse în tot corpul, dîndu-ți energia de care ai nevoie ca să trăiești și să crești.
De ce merg la toaletă ?
Corpul tău nu poate folosi tot ceea ce conțin alimentele. Resturile sunt împinse către sfîrșitul intestinului. Apoi cînd mergi la toaletă, le împingi în afară printr-un orificiu din spatele tău, numit "anus".
De ce burtica mea face gălăgie?
Cînd stomacul tău stă gol cîtev ore, el se umple cu "gaze" - care sunt asemănătoare aerului. Atunci se poate ca stomacul să înceapă să facă mișcări de sfărîmare și strivire ca și cînd ar fi plin cu mîncare. Aceasta apasă asupra gazelor și se aude un huruit - ca un fel de tunet!.
18.03.2014
Pentru ce am nas?

Pentru ce am limbă ?
.jpg)
Folosești limba ca să guști, dar și să vorbești și să cînți. Limba este acoperită cu brobonele mici, numite "miguri gustativi" care trimit prin nervi, cètre creier, mesaje despre toate bunătățile pe care le mănînci sau le bei.
De ce-mi cad dinții?
.jpg)
04.03.2014
De ce urehile au formă caraghioasă?
De ce amețesc cînd mă învîrtesc?
Cine poate merge pe apă ? și alte întrebări ale științele naturii . Din acest pas vei afla lucruri interesante ăi utile pe care le întîlnești la tot pasul.
Sursa: Oare de ce ... Săpunul face balonașe / Brigit Avison ; trad.: Alina Teodoru - București : Teora, 2003
24.02.2014
De ce avem nevoie de aer?
Toate animalele de pe Pămînt au nevoie să respire oxigen din aer ca să trăiască, inclusiv tu! Așa stau lucrurile deoarece corpul folosește oxigen ca să producă energia necesară pentru a trăi și a crește.
De ce avem nevoie de lumină?
De ce avem nevoie de apă?

17.02.2014
De ce au cauciuguri bicicletele ?

De ce sunt umplute ce aer cauciugurile ?

Cum funcționează frînele bicicletei?

Din ce este compus aerul?
Cum ajung balonașele în băuturile acidulate?
Balonașele din băuturile acidlate sunt din bioxid de cabon. Gazul este introdus în siclă cu atîta forță încît se împrăștie în băutură. Cînd deschizi sticla, balonașele au cale liberă și încep să pocnească ieșind în aer.
De ce cresc prăjiturile ?
16.01.2014
De ce apare curcubeul ?
De este verde iarba?
Pisicile pot vedea culorile?
20.12.2013
De ce apar umbrele ?
De ce pot vedea prin sticlă?
Lumina se poate întoarce?
De ce apar picioarele mele mai scurte în apă?
Cînd lumina pătrunde în apă, razele ei călătoresc mai încet decît prin aer. Deaceea, felul în care vedem obiectele se schimbă. Dacă îți privești picioarele în apă dintr-un bazin de înot, îți par scurte și groase. Nu te îngrijora, în realitate nu sunt așa!
04.12.2013
Ce este sunetul ?
Sunetul este un tip de energie. El apare cînd un obiect tremură sau se mișcă foarte repede într-o parte și în cealaltă. Auzi sunete deoarece vibrațiile ajung, prin aer, pînă la urechile tale.
De ce suflă cu putere trompetiștii ?
Se poate transmite sunetul prin apă ?
Da, se poate! Sunetul se transmite de patru ori mai repede prin apă decît prin aer.El ajunge atît de departe încît balenele se pot auzi una de alta de la o depărtare de peste o sută de kilometri.
11.11.2013
De ce se aburesc oglinzele din baie?
De ce mi-e frig după duș?
Corpul tău emană căldură tot timpul. Cînd ești ud, căldura corpului transformă o parte din apă de piele în gazul numit vapori de apă. Această transformare, din lichid în gaz, se cheamă evaporare. Te ia cu frig după duș deoarece evaporarea îți consumă căldură.
Ce fac astronauții ca să nu le fie cald?

Razele soarelui sunt mult mai puternici în spațiul extreterestru, așa că astronauții trebuie să folosescă mijloace speciale ca să nu le fie prea cald. Sub costumele spațiale, ei poartă lenjerie de corp, strîmtă, care seamănă puțin cu indespensabilii. Lengeria aceasta este străbătută de mici tuburi de plastic pline cu apă rece. Apa preia căldura corpului astronauților, pentru ca acestora să nu le fie prea cald.
Ce fac scafandrii ca să nu le fie frig?

23.10.2013
Cine poate merge pe apă?
Niște insecte micuțe, numite "alergători de apă", sunt atît de ușoare încît pot merge pe apă fără să se scufunde! Dar nici ele nu ar reuși dacă nu ar exista o forță numită "tensiune superficială". Acesta acționează la suprafața apei, creînd deasupra un fel de "pieliță" subțire și întinsă.
De ce mă face să plutesc colacul de salvare?
Cînd umfli colacul de salvare, îl upli cu mult aer. Aerul este mai mult ușor decît apa, deci el te ajută să plutești. Și apa te ajută însă, fiindcă împinge obiectele către suprafața. Împingînd colacul, te face să plutești la suprafață.
De ce se înferbintă lingurița cînd amestec în cacao?
Căldura nu se poate păstra neschimbată. Energia ei se schimbă neîncetat , lingurița se încălzește deoarece, cînd amesteci în cacao, energia calorică din băutura fierbinte trece prin ea.
De ce încălzește lumina Soarelui?
Lumina Soarelui încălzește deoarece Soarele dă energie atît sub formă de căldură, cît și sub formă de lumină. Energia căldurii solare ajunge la noi pe niște căi drepte și invizibile, numite radiații calorice. Acestea nu se pot vedea, dar le poți simți pe piele în zilele însorite.

Multe întrebări ce te frămîntă vom da explicații la aceste întrebări mai jos.

07.10.2013
La ce se folosește sîngele?
Sîngele tău esteca un rîu cu ape repezi, care îți curge prin corp. El duce către fiecare părticică a ta substanțele folositore, ca oxigenul din aerul pe care îl respiri și partea hrănitoare din alimentele pe care le mănînci. Tot el ajută corpul să lupte împotriva microbilor.
Cît de mare este inima mea?
Inima crește o dată cu noi, se face și ea mai mare pe măsura ce ne mărim.
Oricît de mare ești acum, inima ta este puțin mai mare de decît pumnul tău.
De ce clipesc?
Ochii tăi lăcrimează tot timpul, nu doar cînd plîngi. Cînd clipești, lacrimile se întind peste totpe ochi, pentru ca aceștea să nu usuce și să nu te usture.
De ce nu pot vedea în întuneric?
În întuneric nu poți vedea mare lucru din cauză că ochii au nevoie de lumină ca să vadă. Dacă îți privești ochii în oglindă, vei vedea în mijlocul lor cîte o gaură neagră. Lumina se folosește de obiectele din jurul tău, este trimisă înapoi și pătrunde prin gaura aceasta. Apoi, de la ochi se transmit către creier niște mesaje datorită cărora știi ce anume privești.

15.09.2013
De ce respir?
Cînd respiri, tragi aer în corp. Iar corpul tău nu se poate lipsi de aer nici macăr cîteva minute. Acestea se întîmplă deoarece aerul conține un gaz numit "oxigen", iar corpul tău are nevoie de oxigen ca să poată trăi și crește.
Din ce cauză sughiț?
Sub plămîni se află un mușchi mare, cu ajutorul căruia rerspiri. El se chiamă "diafragmă". Te apucă sughițul atunci cînd, dintr-o cauză oarecare , mușchiul acesta trage tare în jos, făcînd ca în plămîni să-și între în plămîni mult aer. Pentru a împedica pătrunderea unei cantități de aer prea mari, un căpăcel de la capătul traheei se închide. Din această cauză, curentul de aer se întrerupe atît de brusc, încît tot corpul ți se zgîlțîie.
Din ce cauză strănut?
Cînd în nas îți întră praf sau microbi, corpul tău te face să strănuți, ca să scapi de toate acestea. Plămînii împing puternic aerul în afară, curățîndu-ți nasul.
Ce face inima mea?
Inima este un mușchi special, care face sîngele să-ți circule prin corp. Dacă-ți așezi palma pe piept lîngă inimă, o vei simți cum bate. La fiecare bătaie, inima pompează sînge către corp.

09.08.2013
Cît de groasă este pielea mea?
În cea mai mare parte, pielea nu este mai groasă ca un carton. Dar, deși este atît de subțire, în ea se petrec o mulțime de lucruri. Din piele crește părul și tot în ea se produce transpirația. De asemenea, pielea conține vase de sînge și nervi, prin care se transmit mesage către creier.
Ce este pielea de găină?
Cînd pisicii îi este frig, blana ei se zbîrlește. Astfel, lîngă piele se păstrează o pătură de aer care îi ține de cald. La fel se zbîrlește și părul tău cînd ți-e frig și tremuri, iar pielea de găină se formează datorită micuților mușchi ai firelor de păr, care se întăresc. Dar asta nu-ți prea ține de cald, deoarece nu ai destul păr!
De ce oamenii puternici au mușchi dezvoltați?
Mușchii se măresc și devin mai puternici dacă îi folosești mai mult. De aceea , sportivii se antrenează intens., făcînd o mulțime de exerciții fizice.
Ce este un cîrcel?
Cînd un mușchi se întărește brusc și te doare, se spune că ai un cîrcel. Mușchiul nu se mai mișcă așa cum trebuie și ai senzația că a înțepenit. Nu se știe exact de ce apar cîrceii, dar aceștea dispar dacă odihnești partea care te doare. Este bine și dacă freci locul dureros.

14.07.2013
De ce mă doare cînd mă lovesc?
Nu osul este cel care te doare atunci cînd te lovești în cot. Chiar sub pielea de la coate se află un nerv. Cînd te lovești în cot, lovești nervul. Acesta transmite creierului un mesaj și tu simți durerea!
Cîte oase am?
Cînd te-ai născut, aveai vreo 350 de oase. Dar cînd vei înceta să mai crești, veiavea cu puțin peste 200!
Diferența de oase nu se pierde, nici nu dispare. Însă, pe măsură ce crești, unele oase mai mici se unesc, formînd oase mai mari.
Ce se află în capul meu?
Cel mai interesant și mai important organ al corpului se află înăuntrul capului, dedesuptul părului, al pielii și al oaselor tari ale craniului. Este creierul tău. creierul este acel organ datorită căruia poți gîndi și poți ține minte. Tot el are grijă ca restul corpului să acționeze întocmai cum trebuie!

10.06.2013
Corpul meu este la fel cu al celorarți?

Cum de pot să simt?
În fiecare minut, ceierului i se trimit mesaje despre tot ceea ce se întîmplă înăuntrul și în afara corpului tău. Unele sunt despre ceea ce simți. Toate mesajele se transmit către creier pe niște căi numite nervi.
Pentru ce am piele ?
Pielea este învelișul elastic în care te afli. Ea îți acoperă tot corpul și apără tote celelalte organe de mediul înconjurător.
Cum mă mișc?
Mușchii te pun în mișcare trăgînd oasele într-o direcție sau alta. Cînd zîmbești sau cînd plîngi, vorbești sau mănînci, te plimbi sau sari, mușchii tăi fac toate acestea.

15.05.2013
Ce ne învață științele naturii ?
Științele naturii ne spun totul despre lumea înconjurătoare - cum și de ce se întîmplă ceea ce observăm. Este vorba de lucruri de zi cu zi, de pildă unde dispare apa cînd fierbe, de exemplu de ce avem nevoie de apă ca să trăim.
Cu ce se ocupă oamenii de știință ?
Unul dintre primele lucruri pe care le fac oamenii de știință este să-și pună întrebări. Apoi încearcă să găsească răspunsurile studiind lucrurile în amănunțime și verificîndu-și practic ideile. Aceasta se numește experementare. Savanții reușesc uneori să găsească răspunsurile la întrebări, dar nu întotdeauna !
Ce este energia ?
Energia este cea care face să se întîmple tot ceea ce observi; nimic în lume nu se poate petrece în lipsa ei. Energia nu se poate vedea, dar poți vedea ce evecte are asupra lucrurilor ce te înconjoară. Datorită energiei, mașinile merg și avioanele zboară, lămpile luminează, tobele fac muzică și focul dă căldură.
De ce îmi slăbesc puterile ?
Îți slăbesc puterile fiindcă îți consumi energia ! Mersul, alergătul și săritul necesită energie; dacă n-ai avea energie, n-ai putea să vorbești, să scrii, să citești, nici macar să dormi! Energia se păstrează în corpul tău și o capeți din mîncare. De aceea ți se face foame; corpul tău îți spune să pui la loc o parte din energia pe care ai consumat-o.

30.04.2013
De ce sunt rotunde picăturile de apă ?
Picăturile mici de apă sunt aproape perfect rotunde deoarece tensiunea superfecială le dă această formă. Însă picăturile mai mari se întind, deoarece sunt prea grele pentru ca tensiunea superficială să aibă același efect.
De ce face balonașe săpunul?
Dacă pui în apă săpun, tensiunea superfecială slăbește și suprafața apei devine mult mai elastică. Ea se poate întinde atât de mult încât să sufli aer înăuntru; e ca și cum ai umple baloane cu apă.
De ce trebuie să înoate neîncetat rechinul ?
Dacă rechinii se opresc de înotat, se scufundă ca bolovanii. Aceasta deoarece au greutatea mare pentru dimensiunile lor și nu au vezică înotătoare. Ei terbuie să înoate neîncetat pentru a rămîne la adîncimea la care vor, așa cum tu trebiue să înoți sau să calci apa.

02.04.2013
De ce marea este sărată?
Apa de mare este sărată la gust pentru că are sare în ea! Sarea este la fel cu cea pe care oamenii o presară pe mâncare . Majoritatea sării din apă vine de pe uscat. Ploaea spală sarea , o transportă în râuri, care la rândul lor o duc în mare.
Din ce este făcut nisipul ?
Uită-te de aproape la puțin nisip și vei vedea că este făcut din mici fragmente de pietre și cochilii. Bucățelile de piatră provin din stânci care au fost fărâmițate de ploi sau de mare. Cochiliile sunt aduse de maree și sparte de valurile puternice.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu