joi, 28 iunie 2012

Hai să ne jucăm



E joi, 28 iunie o zi frumoasă de vară, după program Lecturile verii e planificat o prezentare de carte, am ieșit și mergem spre grădinița nr. 211, grupa 5 pentru a le perzenta cartea 52 de teste pentru copilul tău, care după părerea noastră le va captiva interesul de a rezolva aceste teste la română sau matematică, doar se știe că copiii sunt acei care au curiozitatea de a cunoaște mai multe și  maeștri de a pune întrebări. Deaceea această prezentare de carte am hotărît să o petrecem la grădiniță.
La grădiniță copiii se jucau în curte cu educătoara Raisa Chirița, toți curioși și cuminței.
Pe marginea acestei prezentări de carte s-a mai petrecut un joc distractiv din carte pentru e le trezi interesul față de a gîndi!

Spune cîți erau de toți?
Martinică a invitat
Patru ursuleți la el.
Toată ziua s-au jucat,
Ei și încă-un aricel






Sau:

A, B, C, D, E
Ce bine e
Să știi litere!
F, G, H, J, I
Bine e copii
Să știi a citi!
A, E, I, O, U
Poți să-nveți și tu,
Că nu este greu,
Pe cuvîntul meu!
P de la papuc,
N e de la nuc,
C e de la cap
Multe-n el încap.
Literele toate
Sunt amestecate
De-o iei cu încetul,
Înveți alfabetul!

În grădinițe, activitățile desfășurate pentru copii sunt adevărate ocazii de învățare, iar gradul de satisfacție al copilului în raport cu sarcina de joc reprezintă educarea gustului a disciplinei și spiritului organizatoric în activități.
 Rolul filialei V.Bielinski este enorm în această direcție: familiarizare a utilizatorului cu cele mai noi intrări de carți, iar implicarea energică a utilizatorilor în controversă pe marginea celor lecturate constituie un pas sigur pe calea aflării adevărului, a lărgirii orizontului de cunoaștere.






miercuri, 27 iunie 2012

În călătorie cu Motanul încălțat





Mîndru de cizmele lui și de pintenii de argint, Motanul Încălțat își aruncă sacul pe spate și plecă la grădinița Nr. 85. Ajunse la porți și, nici una nici două, ceru să se înfățișeze dinaintea măiestriei sale educătoarea Ana Iachim, fu poftit în curte la o bancă, unde se aflau copiii grupei  pregătitoare, care se mai află ultimile clipe la grădiniță. În fața lor  făcu o plecăciune adîncă și spuse:

- Buna ziua noi suntem de la filiala V.Bielilnski, am venit ca să vă citim o poveste de Cherles PERRAULT, Motanul încălțat.

Această vizită este planificată conform planului din Programul Lectura  poveștilor, activitatea ce contribuie la îndreptarea pașilor celor mici spre lumea de vis a poveștilor și a descoperi frumusețele lecturii, dar și de a le înmîna cîte un card, fiindcă ei au devenit utilizatorii noștri.
Pentru noi a fost important ca copiii să cunoască că în lectură nu numai trebuie să înțeleagă sensul poveștii citite, dar  să ia și atitudinea față de cartea lecturată, să descopere valoarea, să o judece. Aici a intervenit rolul biblioteceii de a organiza acestă vizită, doar știm că lectura este principalul factor de modelare  a personalității și de aceea este o responsabilitate de a organiza deverse activități comune cu biblioteca, prin care să fie susținut cititul și cartea, acest prieten fidel care îți oferă răspuns la toate întrebările, nu te jîgnește și te așteaptă să revii, regăsindul la fel de credincios și discret. 














vineri, 22 iunie 2012

Enciclopedie pentru copii

полевые цветы Dragi părinți și bunici, doriți, fără îndoială, să creșteți un copil intelegent și dornic de cunoștințe. Așa că vă revine o sarcină deloc ușoară , fiecare copil ajunje la acea vîrstă minunată cînd începe să se intereseze de lumea înconjurătoare, copleșînduvă cu o groază de întrebări: "De ce cerul e albastru? De ce luna nu cade pe pămînt? De unde se iau copii?  ".
 Anume pentru a răspunde la aceste întrebări am expus această expoziție virtuală pe blogul filialei V. Bielinski, dar și să nu vă plictisiți în vacanța mare. Din aceste enciclopedii copiii curioși, dar și intelegent vor putea afla mai multe informații noi și utule chiar și fără ajutorul  părinților. Acestea vor fi niște cunoștințe elementare despre lumea cei înconjoară, ilustrațiile sugestive pe care le puteți privi împreună cu copilul .
Pe parcurs copiii vor  citi  multe alte cărți interesante și folositoare, dar Enciclopedia nu o va uita niciodată. Enciclopedia este un instrument adițional indenspensabil oricărei biblioteci.


1. Enciclopedia curioșilor / alcătuitori : Silvia Ursache, Andrei Prohin,  Iulian Gramațcki, Valentina Buzilă, Valeriu Gramațki. - Ch. : Silvius Libris. - 256 p.
2. Enciclopedia ilustrată a cunoașterii. - Oradea, 2002. - 128 p.
3. Enciclopedia copiilor. - Oradea. 2000. - 503 p.

4.Enciclopedia P. Guitz.: Pentru preșcolari / Lică Sainciuc. - Ch.: cartier, 2007. - 70 p.

5. Enciclopedie generală pentru copii / Vera Aristova, Maxim Luchianov, Leonid Galperșten, ș.a.; trad.: Constantin Dragomir. - București-Chișinău:Litera Internațional, 2007. - 205 p.

6. Enciclopedie pentru copii mici și ...bunici / trad. și adapt.: Anatol Vidrașcu. - București: Litera Internațional, 2007. - 102 p.

   7. Enciclopedia copiilor / Margarita Tolsticova; trad.: Elena Curecheru-Vatamanu. - București: Litera Internațional, 2007. - 111 p.






joi, 14 iunie 2012


"Acest condei e de o sensibilitate rară. Vangheli face o literatură mare pentru cei mici ".
Darsan Singh, Delhi, India,

"Mă încîntă acea mare libertate, pe care i-o dă lui Guguță și lui Ciuboțel autorul. De aici vine vigoarea și originalitatea lor. Ei refac lumea după bunul lor plac, aducînd-o la armonie. Eroii lui Vangheli au ceva din firescul și înțelepciunea naturii".
 Chiiomi Sibuia, Tokio, Japonia


 Tot așa putem să scriem mai multe țări, pe unde a ajuns Guguță al lui Spiridon Vangheli, dar astăzi 14.06.2012 la ora 11.00  Guguță al nostru a fost un personaj principal în excursie la care  și-au planificat-o  copiii de la Tabăra de vară "Copilăria"de la liceul O.Ghibu ce au venit  la  filiala V.Bielinski pentru a le face  cunoștință cu aventurile lui Guguță autorul căruia este  Spiridon Vangheli.
Scopul acestei vizite a fost de a face cunoștință cu creația lui Spiridon Vangheli, fiindcă astăzi scriitorul împlinește o vîrstă faimoasă de 80 de ani.


белые герберы

miercuri, 13 iunie 2012

La Mulți Ani Spiridon Vangheli !

"Prozatorul are fantezie, are o limbă frumoasă și umor de bună calitate. Spiridon Vangheli este un scriitor din familia nobilă a lui Ion Creangă ivit prin părțile Bălților, acolo unde miturile vechii lumi rurale luptă cu tragediile unei istorii sălbatice...."
Eugen Simion, Președintele Academiei Romîne

S-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți.
Este un prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai de vază scriitori de la noi, cunoscut prin cărțile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii.
Debutează în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Balade”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Columb în Australia”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei” s.a.  Poet prin excelență al universului copilăriei, Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o plasmă universală. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atît de micul cititor, cît și de cel matur. Isprăvile lui Guguță și Steaua lui Ciuboțel au fost traduse în engleză, franceză, germană, rusă, ucraineană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeneană, letonă, magheară, bielorusă, turcă, lituaniană, bulgară, finlandeză, estonă, arabă, georgiană, hindi, itailiană..., înregestrînd tiraje de milioane de exemplare.
A tradus din poezia şi proză universală pentru copii. În 2006 realizează un proiect de proporţii „Carte de citire şi gîndire” pentru clasele I-IV în patru volume. Opera sa a fost tradusă în zeci de limbi, înregistrînd milioane de exemplare, distincții naționale și internaționale  cu Diploma Internatională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Romîne, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romînia, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.
 Filiala V.Bielinski cu această ocazie și prin intermediu acestui blog îl felicită pe marele  scriitor Spiridon Vangheli, șii urează mulți ani înainte, lumina lui Dumnezeu să îi aprindă următoarea stea pe cerul anilor care să strălucească toată viaţa, cîtă bucurie țîșnește deodată din lucrurile mici și simple, deci simplu, dar din suflet "LA MUȚI ANI!", tradițional noi bibliotecarii am  expus o expoziție  ce stă la dispoziția tuturor utilizatorilor.


белая роза



marți, 12 iunie 2012

Întîlnire cu Marcela Mardare


Две улитки
E marți, ora 10.30, sala e  arhiplină cu copii, o așteptăm pe Marcela Mardare.
Uite, uite, că iaca vine.
Toți copii  o așteptau cu nerăbdare și cu o mare curiozitate pe scriitoarea  Marcela Mardare, ce este un prilej deosebit de a face cunoștință cu marea scriitoare.
În cadrul Programului "Lecturile verii - 2012"  biblioteca V.Bielinski a invita-o pe scriitorea, editoarea,  Marcela Mardare, doar știm, că cartea este cea care apropie copii de scriitor și drumul cărții a fost strîns legat de cel al bibliotecii.
 La această întîlnire au participat copiii de la tabăra de vară "Copilăria" O.Ghibu două detașamente conduși de profesorii Iasinschi Iulia și Lilia Stratulat, două grupe de la grădinița - creșă nr. 85, cu educătorii Sîrbu Eugenia  a grupei pregătitoare și grupa mare educătoarea Pîntea Valentina, au avut  ocazia de a recita Marcelei  Mardare poeziile scrise de ea.
Ca surpriză  la această întîlnire dumneaei  a prezentat o carte scrisă și chiar  adusă de ea  "Blănița lui Arcuș", în urma căreea a citit o poezie din această carte:



Mi-i drag cojocul meu frumos,Chiar de-i sur, chiar de-i ghimpos,
Arma mea-i și scutul meu,
Ce mă apără de rău,
Cînd se scaldă, aricelul
Își dezbracă cojocelul
Și îl pune sub un fag,
Căci îi este foarte drag.

Obiectivul activității de astăzi, petrecut împreună cu acești copii, este de a duce cartea la sufletul copiilor, de a trăi cu interesele lor .Copii au participat interesați de lumea cărților împreună cu scriitoarea, cerînd cîte un autograf pe cărțuliile dăriute de ea.






Dezvoltarea gustului pentru lectură presupune crearea unor situații care să-i stimuleze pe utilizatori.Foarte utilă a fost acestă actvitate de astăzi care a trezit curiozitatea sau care provoacă emoții artistice. Biblioteca este chemată să descopere noi căi de atragere a potențialilor cititori.



luni, 11 iunie 2012

O invitație cu Marcela Mardare

"Omul ascunde în sine două forțe: cea a binelui și cea a răului. Prin puterea sa de decizie omul alege, inspiră încreaderea uneia din ele, care, la rîndul ei, îl înalță spiritual sau îl coboară". 
Marcela Mardare



Cine încă nu a făcut cunoștință cu Marcela Mardare?
Vă rugăm să o faceți!
Marți, la ora 10.30  la filiala V.Bielinski va avea loc întălnirea cu scriitoarea și editoarea Marcela Mardare, sunt invitați toți doritorii.
Vă așteptăm cu drag.

Розовый куст

vineri, 8 iunie 2012

Prietenii mei animalele !

Care este animalul tău preferat? Am putea să vă întrebăm dragi cititori , sau te pasionează animalele? Ți-ar plăcea să descoperi unde trăiesc, care este habilitatul lor natural, cu ce se hrănesc, cine sunt prietenii ?
Deaceea noi vă îndemnăm sa descoperiți în paginiile colecției "În mijlocul naturii"  a editurei IRI cele mai frumoase povestiri cu ilustrații despre animale pentru voi și nu ezitați să le împărtășiți cu alți prieteni. Că orice copiil va fi încîntat  să afle mai multe despre prieteni din pajiști și cîmpii, cine sunt prietenii din pădure, care sunt prietenii din țările calde sau de la munte. Animalele sunt acele ființe care îi încîntă în mod special pe micuții voștri și nu ezițați ca să le spuneți o povestire despre animăluțe, nu le știți pe cele mai frumoase ? Atunci nu vă faceți griji pentru că filiala V.Bielinski știe și le pune la dispozițe la doar un clik distanță. 







  • Vèdère d,Aura, Pascale. Pritenii mei animalele / Pascale Vèdère d,Aura. - București,s.a.   
  • Vèdère d,Aura, Pascale. Prietenii mei din pădure / Pascale Vèdère d,Aura. -București, s.a.
  • Vèdère d,Aura, Pascale. Prietenii mei din pajiști și cîmpii / Pascale Vèdère d,Aura. -București, s.a.
  • Vèdère d,Aura, Pascale. Prietenii mei de la munte / Pascale Vèdère d,Aura.-București,s.a.                                                                                                                                                       
  • Vèdère d,Aura, Pascale. Prietenii mei din preajma rîurilor / Pascale Vèdère d,Aura. - București, s.a.
  • Vèdère d,Aura, Pascale. Prietenii mei din țările calde / Pascale Vèdère d,Aura. - București, s.a.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Această expoziție de carte este dedicată vouă, dragi cititori ai filialei V.Bielinski și celor care iubesc animalele și vor să cunoască mai multe despre vaița lor.











vineri, 1 iunie 2012

Inaugurarea Programului "Lecturile verii"





E ora 09.45, se apropie ora de a da start inaugurării Programului ''Lecturile Verii 2012'' .
Biblioteca  este acel tărîm unde copilul poate găsi cele mai interesante poezii, poveşti, cîntece, maxime şi cugetări, ghicitori şi proverbe, scriitori, poeţi, dramaturgi, eroi interesanţi, enciclopedii, dicţionare, reviste extraordinare.
Разноцветные цветы Parteneriatul ne permite orizonturi foarte largi în activităţile de zi cu zi, deaceea biblioteca V. Bielinski, a oferit astăzi de a participa la  Programul ''Lecturile Verii 2012'' , Liceul O.Ghibu cu deriginta Guțu Elena și elevii ei cl 6 C, grădinița - creșă nr. 85 a cărei directoarea e d-na Clima Ana. Grupa pregătitoare au fost însoțit  de educătoarea  d-na Iachim Ana, cu un program artistic bine pregătit de dansuri şi poezii conduse de conducătorul  muzical d-na Dascăl Tatiana și d-na Gavrilița Natalia metodist, precum și copii din apropierea cartierului cu părinții și buneii.
 De a aduce cartea la sufletul copiilor, de a trăi cu interesele lor a fost obiectivul activităţilor petrecute împreună cu acești copii.
Inaugurarea  Programului ''Lecturile Verii 2012''  a încadrat acești copii  într-un concurs de creație, desene pe asfalt "Copilărie dulce vis".
Toţi copiii au participat activ la concurs în cadrul Programului ''Lecturile verii – 2012''.

Смешной мальчик

Copilăria dulce vis

''Copilăria este inima tuturor  vîrstelor.''                                     
(Lucian Blaga)            


Astazi e 1 iunie ziua Internationala a copilului, ce a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, în urma căreia 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația Protecția Copilului, și este un prilej de a sărbători copilăria.
Copilul este comoara noastră, un izvor al aspiraţiilor spre frumos, o floare care aşteaptă mereu căldura sufletească ce i-o poate oferi doar fiinţele dragi, să fim cei care doresc un viitor adevărat într-o lume fericită, adevărat se spune  ce poate fi mai dulce decît copilăria, întotdeauna în această lume orice vis devine realitate. Pentru ca un copil să fie fericit noi trebuie să -i oferim tot ce este mai frumos pe lume.
Biblioteca V.Bielinski felicită pe toți copiii  cu acestă zi minunată, vă dorește un viitor sănătos, fericit și plin de succese.