sâmbătă, 21 aprilie 2012

MĂRIA SA BIBLIOTECARUL

движущиеся картинки для дневников



Suntem în preajma a sărbătorii profesionale - ZIUA BIBLIOTECARULUI ce se sărbătoreşte pe data de 23 aprilie .
 Noi colectivul de la filiala publică pentru copii V.Bielinski felicită toate colegile de la BM "B.P.Hasdeu". 
       Şi am putea spune că frumos, nobil, magnific şi chiar regal  atunci cînd suntem pentru a solicita, a acorda nişte calificative acestei meserii, şi anume cea de bibliotecar. 
     La început a fost cuvîntul, şi unde dacă nu pe paginile unei cărţi sau a unui manuscris sau chiar pe o foaie de papirus, prinde viţa cuvîntul. Să nu uitam; cuvîntul este regele, dar cartea îi este regatul sau, care este ocrotit de fondatorul acestei monarhii intelectuale-bibliotecarul.
            O bibliotecă este ca un sanctuar, unde zi de zi, mii de  ani în şir, bibliotecarul ca un adevărat preot aduce omagii cărţii, ştiintei şi neamului.
            Bibliotecile, nu sunt nişte instituţii “tinere”, dacă e să călătorim pe axa timpului, atunci putem remarca existenţa bibliotecilor de acum mii de ani, şi un exemplu ar fi marea bibliotecă din Alexandria, cunoscută şi sub denumirea de biblioteca antichităţii, care legenda spune că ar fi ars în flăcări în urma unui incediu iscat în timpul Egiptului antic. De aici putem trage concluzia că actualul bibliotecar nu are doar parinţi şi bunici, ci rădăcinile lui sunt mult mai adînci în istorie, şi cu sigurantă are şi nişte stramoşi.
            Dincolo de metafore şi legende, este de recunoscut faptul ca sa fii bibliotecar, nu este tocmai o meserie usoară. Pe cît este de simplu aparent, pe atît este şi plină de responsabilităţi. Un bibliotecar ar trebui să fie ca şi o enciclopedie pentru cititor, iar intrebările acestui din urma legate de o carte sau alta, n-ar trebui să ramînă fară răspuns.
            O bibliotecă este un izvor imens de ştiinţă, unde vin cititorii ca să-şi hranească spiritual sufletul;  şi cine o să-i călăuzească pe acest tărîm  al cunoştinţei dacă nu noi bibliotecarii. Setea de carte poate fi potolită doar într-o bibliotecă; aici le putem spune  cititorului că poţi veni să-ţi alini dorinţa de cunoaştere; aici fii sigur ca este în fiecare clipă gazda bibliotecii, care este gata să-ţi acorde ajutorul solicitat.       
            Lăsînd măiestria condeiului la o parte, putem afirma simplu dar cu certitudine că această meserie este una plină de suflet, diafană, selectă şi nu în ultimul rînd, demnă de a fi numită una dintre cele mai frumoase meserii ale omenirii!
Suntem mîndri că avem o aşa profesie .... LA MULŢI ANI!





3 comentarii: