vineri, 23 noiembrie 2012

Ziua bibliografiei



Din punct de vedere istoric, bibliografia a apărut în cele mai vechi timpuri sub forma originală de informaţii, acestea au fost create de fiinţe umane, prin urmare au provenit cu informaţii bibliografice şi activităţi bibliografice. În primul rând activităţile  bibliografice au fost neprofesionale, casual, sporadice. Acesta a fost tratată cu savanţi, scriitori, Monahi, bibliotecarii în legătură cu ocupaţiile lor, de multe ori cei implicaţi erau editorii şi librarii, stoc de inventar a fost, registrele; colecţiilor de carte. Dar cât timp încep să se ocupe de bibliografie,se dezvoltă propriile metode şi reguli pentru descrieri bibliografice de cărţi, şi în sfârşit eliberate într-un anumit domeniu de activitate profesionale umană.
După revoluţia tehnico-ştiinţifică şi în special după apariţia tiparului, întrega civilizaţie umană a cunoscut un proces continuu. Cifrele de creştere a producţiei de cărţi şi publicaţie sunt de trei ori mai mari decît acelea ale populaţiei mondiale. Astfel se dezvoltă ştiinţa despre carte, despre organizarea şi folosirea ei, ceea ce a determinat o creştere a importanţei înregistrării şi regăsirii informaţiei, într-un singur cuvînt apare necesitatea bibliografiei. Din aceste considerente bibliografia este un mijloc de informare rapidă şi completă în munca ştiiţifică, este prima etapă a sistemului infomaţional mondial. Există şi o altă noţiune, conform căreia bibliografia este un domeniu al activităţii ştiinţifice care se ocupă cu cercetarea tipăriturilor pentru a le descrie, clasifica şi aprecia în vederea informării cititorilor. Datorită bibliografiei, se fac cunoscute toate textele publicate sau multigrafiate. Ea constă în cercetarea, identificarea, descrierea şi clasarea documentelor în vederea organizării de serviciu sau în constituirea de instrumente destinate să uşureze munca intelectualilor aşa cum ar fi apapratul informativ bibliografic. Lipsa bibliografiei ar putea însemna lipsa cărţii sau a informaţiei, fiindcă anume aparatul informativ bibliografic ne informează despre întrega producţie editorială pînă la ultimile ediţii, chiar şi cele revizuite, completate, îmbunătăţite, sistematizează, valorifică şi recomandă cele mai bune lucrări din diferite domenii: ştiinţa, artă, literatură, tehnică etc. Într-un singur cuvînt aparatul informativ bibliografic are o mare importanţă atît pentru cititori cît şi pentru activitatea bibliotecarilor, a activiştilor din domeniul cultural, politic şi ideologic.
În prezent  dezvoltarea tot mai vertiginoasă a tehnologiilor informaţionale contribuie la apariţia unor noi concepte, cum ar fi: webibliografia sau baze de date bibliografice on-line. Apariţia internetului a provocat schimbări radicale în orice sferă a vieţii sociale.
Cantitatea de informaţie pusă în circulaţie în interiorul unei comunităţi umane poate fi considerată ca unul din factorii care măsoară nivelul de dezvoltare, complexitatea şi gradul de integrare al culturii şi civilizaţie în noul mediu informaţional. Explozia de informaţii duce la întîmpinarea greutăţilor de regăsire a surselor de informare, de a alege informaţia necesară unui utilizator, astfel s-a impus crearea aparatului bibliografic.
La 26 noiembrie 2012 BM "B.P.Hasdeu" și filialele ei organizează Ziua bibliografiei. Bibliografiile BM sunt contribuţii la cunoaşterea mai bună a prezentului, iar bibliografiile retrospective – ale trecutului. Bibliografiile BM sunt cărămizi în constituirea colecţiei locale despre Chişinău şi oamenii lui, crearea conţinutului local prin deschiderea CID, care a fost creat cu scopul de a pune pe teme ştiinţifice cercetarea bibliografică la BM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu