marți, 24 mai 2016

24 mai Ziua Europeană a Parcurilor

Data în care este sărbătorită în fiecare an Ziua Parcurilor a fost aleasă pentru a marca ziua de 24 mai 1909, când Suedia declară înființarea primelor nouă parcuri naționale din Europa, din nevoia de a proteja natura într-o lume copleșită de interese economice. Inițiativa de a înscrie în calendarul evenimentelor europene data de 24 mai ca Zi Europiană a Parcurilor aparține, din anul 1999, Federației Europene EUROPARC, care are drept obiectiv conservarea frumuseților naturale și a zonelor protejate.
Vă propunem o listă a Parcurilor din capitală.

Parcul Dendrarium
A fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Științe a Moldovei. La început a avut o suprafață de 73 de hectare, în prezent a fost extins pînă la 83 de hectare. Este situat în partea de vest a Chișinăului, în valea pîrîiașului Durlești, între străzile I. Creangă, V. Lupu, E. Coca și A. Șciusev. Stilul arhitectural și de planificare al Dendrariului - este unul de peisaj cu elemente nesemnificative de peisaj regulat. La Dendrarium sunt prezentate mai mult de o mie de tipuri și forme de plante lemnoase. 



Parcul Valea Trandafirilor
Este un parc situat în sectorul Botanica, Chișinău Republica Moldova. Parcul se întinde pe o suprafață de 145 de hectare dintre care 9 hectare suprafață de apă. A fost amenajat în 1968 pe locul unui deal cultivat cu trandafiri. În interiorul parcului se află restaurante, plaje, terenuri pentru copii și pentru sport. La marginea parcului, lîngă str. Trandafirilor, se află Memorialul Victimelor de la Cernobîl și un parc de distracție, unicul din Chișinău în care funcționează o roată panoramică.

                          

Parcul Valea Morilor
Parcul Valea Morilor și lacul din această zonă au fost construite în anul 1952. Suprafața întregii zone este de 102 hectare. Proiectul parcului a fost elaborat de către colectivul de autori sub conducerea arhitectului R. Curt. Parcul este situat pe un teren de o suprafață cu un relief interesant și neobișnuit. Are patru întrări. Aproape o jumătate de teritoriu este acoperit de zone verzi. Speciile predominante: Plopi piramidali canadieni, salcie albă, castan, cîteva specii de arțar, tei, pini negri, sofora japoneză. Parcul este de profil larg. Aici se află Teatrul de vară cu 5 mii locuri, cinematograful de zi, pavilionul de șah și joc de dame, orășelul pentru copii "Andrieș", plaja, atracțiuni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu