marți, 24 mai 2016

24 mai Ziua Europeană a Parcurilor

Data în care este sărbătorită în fiecare an Ziua Parcurilor a fost aleasă pentru a marca ziua de 24 mai 1909, când Suedia declară înființarea primelor nouă parcuri naționale din Europa, din nevoia de a proteja natura într-o lume copleșită de interese economice. Inițiativa de a înscrie în calendarul evenimentelor europene data de 24 mai ca Zi Europiană a Parcurilor aparține, din anul 1999, Federației Europene EUROPARC, care are drept obiectiv conservarea frumuseților naturale și a zonelor protejate.
Vă propunem o listă a Parcurilor din capitală.

Parcul Dendrarium
A fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Științe a Moldovei. La început a avut o suprafață de 73 de hectare, în prezent a fost extins pînă la 83 de hectare. Este situat în partea de vest a Chișinăului, în valea pîrîiașului Durlești, între străzile I. Creangă, V. Lupu, E. Coca și A. Șciusev. Stilul arhitectural și de planificare al Dendrariului - este unul de peisaj cu elemente nesemnificative de peisaj regulat. La Dendrarium sunt prezentate mai mult de o mie de tipuri și forme de plante lemnoase. 



Parcul Valea Trandafirilor
Este un parc situat în sectorul Botanica, Chișinău Republica Moldova. Parcul se întinde pe o suprafață de 145 de hectare dintre care 9 hectare suprafață de apă. A fost amenajat în 1968 pe locul unui deal cultivat cu trandafiri. În interiorul parcului se află restaurante, plaje, terenuri pentru copii și pentru sport. La marginea parcului, lîngă str. Trandafirilor, se află Memorialul Victimelor de la Cernobîl și un parc de distracție, unicul din Chișinău în care funcționează o roată panoramică.

                          

Parcul Valea Morilor
Parcul Valea Morilor și lacul din această zonă au fost construite în anul 1952. Suprafața întregii zone este de 102 hectare. Proiectul parcului a fost elaborat de către colectivul de autori sub conducerea arhitectului R. Curt. Parcul este situat pe un teren de o suprafață cu un relief interesant și neobișnuit. Are patru întrări. Aproape o jumătate de teritoriu este acoperit de zone verzi. Speciile predominante: Plopi piramidali canadieni, salcie albă, castan, cîteva specii de arțar, tei, pini negri, sofora japoneză. Parcul este de profil larg. Aici se află Teatrul de vară cu 5 mii locuri, cinematograful de zi, pavilionul de șah și joc de dame, orășelul pentru copii "Andrieș", plaja, atracțiuni.



miercuri, 18 mai 2016

18 mai - Ziua Internațională a Muzeelor

În fiecare an, începînd cu 1977 pe data de 18 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor pentru a promova și a aduce la cunoștința publicului rolul acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății. Cu această ocazie în țara noastră se desfășura mai multe activități ca: Noaptea Muzeelor, organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei care își așteaptă vizitatorii pe 21 mai, între orele 21.00 și 24.00. 
Vă propunem o listă a Muzeelor din capitală.


Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
S-a deschis în octombrie 1889. Este cel mai vechi Muzeu din Republica Moldova. Deține o importantă colecție de piese referetoare la istoria naturală a Republicii Moldova.



Muzeul de Istorie al orașului Chișinău

A fost fondat în decembrie 1979 în încinta fostulu 
turn de apă. Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial. În prezent Muzeul orașului Chișinău, turnul găzduește expoziția "Istoria orașului". De asemenea pe ultimul nivel al castelului de apă se organizează deseori expoziții de picturi, fotografii, vernisaje și chiar concerte.


Muzeul Național de Artă al Moldovei

Este situat în centru orașului Chișinău, deține o colecție impresionantă de Icoane Ortodoxe.



Muzeul de Istorie Militară

Muzeul ocupă un spațiu decent în incinta Casei Centrale a Armatei și este subordonat Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Muzeul funcționează din anul 1995. Deține o expoziție permanentă dedicată celui de-al doilea război mondial. Expoziția prezintă o vastă gamă de arme, inclusiv aruncătoare de mine.







vineri, 13 mai 2016

15 Mai, Ziua Internațională a Familiei.

Familia înseamnă mult mai mult decât un cuplu cu copii care împart un anume spațiu locativ și un buget financiar. Familia este dragoste, respect reciproc, respectarea și susținerea dreptului fiecăruia la evoluție, libertate, copilărie și educație sănătoase, convietuire și suport laolaltă cu trasmiterea peste generații a tradițiilor culturale. Obiectivul principal al acestei zile este de a accentua importanța familiei și de a promova valorile familiei-egalitatea, dragostea, respectul, împărțirea echitabilă a responsabilităților casnice, combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, copiilor, persoanelor în etate. În intenția comunității internaționale Ziua Familiei este menită a fi un prilej de sensibilizare a tuturor cetățenilor și autorităților cu privire la problemele cu care se confruntă familia în societatea contemporană, dar și o bună ocazie de a celebra uniunea dintre soț, soție și copii. În fiecare an, în Republica Moldova se organizează diverse manifestări cu caracter festiv pe această temă.

Ziua Europei.


În fiecare an, în data de 9 Mai este sărbătorită Ziua Europei. Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus Germaniei, dar și altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii". Așa dar, Ziua Europei este și ziua ta și cuprinde o largă de manifistări, avînd ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985. În Republica Moldova evenimentele consacrate  Zilei Europei 2016 se vor desfășura pe 14 mai, fiind organizate de Delegația UE în Republica Moldova. În acest an "Orășelul European " va fi amenajat în Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt" din capitală.