luni, 25 noiembrie 2013

Intuiția este al șaptelea simț.



Anul acesta a fost solicitată cartea scriitorului Nicolae Rusu „Al șaptelea simț”, este a X-a ediţie a Programului „Chişinăul citește o carte”,organizat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, la acest program a participat și filiala V.Bielinski cu elevele de la LT "O.Ghibu" cl.IX-a,b.
 
    
 
 
 
                                                                       IMPRESII
                                                                                                                                                                                                         

 

Jardan Maria – Liceul Onisifor Ghibu cl. IX a.
Lecturînd această carte am rămas impresionată de modul scrierii și de minunatele idei pe care le cuprinde. Ma impresionat subiectul acestei cărți care este intuiția. Intuiția este al șaptelea simț al omului care nu este atît de dezvoltat ca celelalte șase care sunt: mirosul, auzul, văzul, pipăitul, gustul și simțul echilibrului.Acest subiect important intuiția este specific doar omului. Pot spune că această carte se află printre cărțile care mi-au plăcut cel mai mult. Sper că și în continuare voi avea ocazia să lecturez asemenea cărți interesante în special a căror autor să fie însuși Nicolae Rusu. Această carte chiar m-a fascinat în așa fel încît dorința vine de la sine de a mai lectura asemenea cărți. Eu, fiindcă am rămas atît de mulțumită citind această carte cred că acei ce vor lectura cartea vor rămîne mult mai impresionați decît mine.



Stailovschi Olga – Liceul Onisifor Ghibu cl. IX b.
Ideia pe care ați abordato în această carte este una deosebită. Omul mai are și cel de-al șaptelea simț acesta fiind intuiția. Personajul principal este un tînăr pe nume Valentin care avea prieteni din mai multe țări ale lumii. Eu cred că prin prietenia acestor tineri dumneavoastră ați vrut să ne spuneți că frați suntem cu toții ce trăim pe acest pămînt indiferent de țara în care ne-am născut sau naționalitatea pe care o avem. Mi-a plăcut acel personaj care i-a reușit să creeze acel aparat care se numește intuiția,deoarece ea este specifică doar omului.
 

Programul  “Chişinău citește o carte” oferă posibilitatea de a petrece ore de lectură, prezentări de carte, discuţii și întâlnire cu scriitorii RM.
 
 
 

joi, 21 noiembrie 2013

Localitățile Moldovei mele.

Ținînd cont că trăim într-o țară minunată, bogată și frumoasă   cum nu e alta pe lume și asta este Moldova noastră. Este Patria strămoșilor noștri care au lăsat în urma lor o istorie bogată despre vatra strămoșească.
Biblioteca are o serie de carte cu Localitățile Republicii Moldova,  ca să nu lăsăm această istorie pe raft, a fost organizat o prezentare de carte la grădinița Nr.75.
Copiilor le-a fost trezit interesul ce localități are Moldova,  
de unde provine denumirea localităților, cine au fost primii gospodari în sat, cîți locuitori are localitatea, ce obiceiuri au, s.a.
Aceasta înseamnă că prin  prezentarea acestei cărți a fost o prima încercare de a le reda acestor copii să cunoască istoria Moldovei.

marți, 19 noiembrie 2013

Un la mulți ani pentru Constantin Dragomir.





La 20 noiembrie 1948 s-a născut marele scriitor  Constantin Dragomir, care împlinește o vîrstă frumoasa  65 de ani.  FilialaV. Bielinski aduce sincere felicitari poetului, și îi mulțumește  pentru colaborare cu biblioteca, și că  aduce mereu prin cărțile sale fericire copiilor din jur. Biblioteca îi urează cele mai calde gînduri și urări de sănătate, bucurie, fericire și împlinire. La mulți ani!
 








joi, 14 noiembrie 2013

Conferința literară Copii Chișinăului citesc o carte.

Pas cu pas am ajuns la finalul Programului Copii Chișinăului citesc o carte, finalul acestui program a fost închis la Conferința literară Copii Chișinăului citesc o carte: Vornicel la nunta badei de Victor Dumbrăveanu, invitați de onoare la această conferință a fost fiica sciitorului, Doina
Dumbrăveanu-Munteanu și scriitoarea Claudia Partole. 
  Filiala V.Bielinski a participat la conferință cu elevii LT ,,O.Ghibu,, cl. 7-c,b cei care au citit cartea cu mare curiozitate. Călătoria acestor elevi în lumea lecturii a lui Victor Dumbrăveanu a fost redată prin curajul de a înainta la această conferință.

 

miercuri, 13 noiembrie 2013

Impresiile elevilor la cartea citită.

    Călătorie cărții “Vornicel la nunta badei” scrisă de Victor Dumbrăveanu a fost o mare descoperire pentru acești elevi,care a oferit șansa de a cunoaște personaje uimitoare și lumea din jurul lor.
Cu fiece pas interesul a fost mai mare, pasiunea pentru lectură s-a reflectat în  impresiile lor.  


 Tărăcilă Dumitru – Liceul Teoretic Doina și Ion
Aldea Teodorovici cl. 5 c.
Am citit cartea “Vornicel la nunta badei” scrisă de Victor Dumbrăveanu. M-ea plăcut  prima povestire “Onuț din Alunel”. Am impresia că el este un băiat năstrușnic, este un băiat mic dar priceput în fapta ce o va face. Cartea este foarte interesantă, desene frumos ilustrate. Aceasta este părerea mea. Eu cred că va fi un om bun și
înțelept.

      Jardan Raisa – Liceul Onisifor Ghibu cl. 7 c.

Citind niște povești din cartea “Vornicel la nunta badei” de Victor Dumbrăveanu am ajuns la concluzia că V. Dumbrăveanu este un poet al neamului nostru. Se vede că poetul cunoaște bine lumea copiilor. Totul e relatat cu multă căldură sufletească.
Narațiunea cărții se desfășoară pe un ton emotiv. El pătrunde în gîndurile și entimentele celor mici. Figura centrală a cărții este Onuț, care este o fire isteață de parcă ar fi din categoria lui Guguță. Citind doar cîteva povești am rămas uimită de felul în care Victor Dumbrăveanu și-a exprimat gîndurile în cuvinte și cum a reușit să-mi
cucerească inima și ma făcut să-mi exprim emoțiile într-un text de neuitat. Niciodată nui voi uita poveștile nemaipomenite scrise de Victor Dumbrăveanu.

duminică, 10 noiembrie 2013

Cartea copilăriei noastre.


Cu numele adevărat  Spiridon Vangheli este celebrul scriitor al copilăriei noastre.



Anul 2013 este marcat anul lui Spiridon Vangheli. De aici nu-i greu de tras concluzia că toate aceste bucurii noi ne-am propus să familiarizăm cititorul cu cele mai interesante momente din cărțile lui Spiridon Vangheli . Ca urmare să nu te mai poți despărți de cărțile maestrului, despre autor se poate de vorbit necontenit. La filială au venit un grup de cititori și le-a fost prezentată colecția  de cărți pentru copii semnată de  Spiridon Vangheli.

Cărțile autorului ne aduc lumina unui sat de-al nostru - cu părinți, copii, bunici, dar și cu ierburi, gîze, pomi, toți magnați cu căldura soarelui și gingășia lunii, peste toate acestea mai vin și ploiele și zăpezile. Este   o țară de vis, descrisă în cărți, ce rămîne o amintire pe viață.



joi, 7 noiembrie 2013

Ședința clubului Decelușii la grădinița nr. 75




Clubul Decelușii se defășoară trimestrial si este adresat copiilor între vîrsta de 3-6 ani, vizînd dezvoltarea intersului copiilor pentru lectură și imaginație.
Prin intermediul acestui club, copiii sunt incurajați să comunice observațiile și gîndurile lor.
Acest club s-a desfășurat de data aceasta la instituția de învățămănt preșcolar grădinița Nr. 75 ce este în parteneriat cu biblioteca.
Am încercat și noi să petrecem o ședință a clubului "Decelușii" cu concurs de creație Desenăm eroul poveștii îndrăgite.

Textele citite din cărți cu diverse genuri si specii
literare, au fost stabilite raspunzînd la interesul copiilor . Creația copiilor și imajinația a fost redată clar în aceste desene.