joi, 7 martie 2013

Ziua Femeiei

De ce 8 Martie?
1 (483x425, 125Kb)
Pentru că această zi este așteptată de toate femeile, doamne și domnișoare, ziua de 8 Martie celebrează femeia, în toate ipostazele sale: mamă, soție, soră. Această zi este un prilej bun pentru a demonstra prețuirea  femeiei cu tot respectul față de ea.

Cum a apărut ziua femeielor?
Vine încă din Grecia Antică, grecii celebrînd-o pe Zeița Pământului Rhea, mama tuturor zeielor și zeițelor din Olimp.
Istoria Zilei Internaționale a Femeii este legată de Clara Zeitkin, cu 100 de ani în urmă, la 8 martie 1910, la cea de-a II-a Conferință Internațională a femeielor-socialiste de la Copenhaga, ea a propus instituirea "zilei luptei pentru drepturile femeielor". Pentru prima dată acestă zi a fost marcată pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danenmarca. După trei ani, Ziua Femeiei a fost sărbătorită pe 8 martie, într-o duminică.

Tradiții și obiceiuri?
Obiceiul prin care bărbații își exprimă prețuirea fată de femeile dragi din viața lor, prin dăruirea de cadouri, flori, pentru a le demonstra că sunt  iubite și apreciate.

În România, femeile primesc, de regulă, din partea bărbațlor, flori de primavară, cum sunt zambilele, narcisele, lăcramioarele, lalelele sau ghioceii.
În Italia sunt oferite frumoasele flori de culoare galbenă, numite mimoze.
Femeile din Portugalia respectă și ele tradițiile de 8 martie, astfel ele sărbătoresc această zi prin petreceri și cine la care bărbații nu iau parte, fiind o zi pe care și-o rezervă doar pentru ele.
În Polonia femeile își petrec ziua acordînd  o importanță deosebită demonstrațiilor feministe de mare amploare.
Iar cele din Pakistan întîmpină multe dificultăți pentru a lua parte la această zi de sarbatoare. Pentru a se putea bucura de frumusețea zilei de 8 martie ele sunt nevoite să se opună interdicțiilor religioase ale țării lor, conform cărora nu dețin această libertate.
În întreaga lume, tradițiile de 8 martie amintesc de străduințele femeilor de-a lungul timpului, care au militat pentru a trăi într-o lume mai bună, în care femeile sunt tratate egal și sunt respectate.



Un comentariu: