joi, 14 martie 2013

Lăsatul Secului ( obiceiuri, tradiții).

Ca ieri a fost Crăciunul, și uite așa pe nesemțite, pe neștiute s-a făcut primăvara, începe un ciclu nou de viață, cu noi  speranțe și dorințe. O înoire, nu numai a sufletului ci și a trupului, prin postul tradițional care precede Sărbătoarea Pascală. Lăsatul Secului este de fapt o sărbătoare ce semnifică ultima zi cînd se mai poate mînca tot ce-ți poftește inima. Există întotdeauna două Lăsatul Secului, unul pentru carne( o săptămînă înaintea de întrarea în Postul Mare), cealălt pentru lactate ( de fapt începutul Postului).
 
 
Tradiții la Lăsatul Secului.
 
Mutul cucilor
Este o ceremonie rituală aparținînd străvechiului Cult al Soarelui, ce are loc în prima zi al Postului cel Mare, un joc cu măști ( barbați),  executat ca un vestior al primăverii , ce semnifică sănătatea și bunăstarea oamenilor din satul respectiv. Bătrînii pun pe ulițe diferite haine, pentru ca trecînd Cucii peste ele, să li se asigure sănătate tot anul care vine, în tot timpul ceremonii nu se vorbește de loc, doar la ultima casă din sat, unde Cucii își scot măștile și petrec la banchetul organizat în cinstea lor, această tradiție mai există astăzi în nordul Dunării, atît la români cât și la bulgari.
 
Sîmbăta părinților 
În această zi se comemorează și cinstesc cei care au murit fără lumânare, sau de morți năprasnice, înecați, trăsniți, uciși, accidente....
În  această zi se mănâncă și se dă de pomană: ricituri, mâncare din carne de porc sau păsări, sarmale făcute în vase de lut, tradițional se fac plăcinte, grîu fiert și se bea din vase de lut.
 
Vergetul fetelor
 Este o sărbătoare la care participă fetele  de măritat, se strîng fetele într-o cameră întunicată , la lumina opaițului sau a lumânării, pe o masă, sub blide sau farfurii se pun diferite obiecte sau mirodenii : cuțit, inel, piatră, cărbune, pieptene, piper, sare..  Fiecare fată iese afară, apoi , la întoarcere ridică o farfurie sau blid, fiecare lucru găsit are un anumit simbol deslușit de către ghicitoare, astfel:
  • sare înseamnă că va avea barbat plăcut ca "sarea în bucătărie ";
  • inelul reprezintă un bărbat subțire, zvelt, tînăr, casnic;
  • cărbune e bărbat brunet, care se aprinde repede și se stinge doar cu lacrimile soției;
  • cuțit e semn că va avea un barbat cu limba aspră și tăioasă ca un cuțit;
  • iar piatră e cel mai cumplit lucru în lumea satului, fata rămâne nemăritată "piatră în casă".

Refenelele

Sunt petreceri din comunitatea satului, care are loc în duminica ce precede Lăsatul Secului, este de fapt ultimul prileg de distracție colectivă, înainte de a se intra în perioada sacră a Postului de Paște, și are loc după asfințitul Soarelui și este legată prin tematica de ceremonialul Mascaților, dar se reduce doar la un schimb de strigături satirice, chiar răutăcioase - refenele, între fetele bătrîne și "tomnaticii" ce au rămas necăsătoriți.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu