miercuri, 27 martie 2013

Zile francofone







Filiala V.Bielinski a avut ca obiect de activitate  și a organizat zilele francofoniei. Activitatea a fost menită sa aducă tinerilor lumina spirituală despre  francofonie. La zilele francofoniei au fost prezenți copii de la Casa de copii "Preafericitul Iosif"și totodată elevii LT "O.Ghibu" cl. 7a-b, locatarii din cartier, copii de la grădiniță.



vineri, 22 martie 2013

Invitație la Programul Săptămâna ușilor deschise


Vă invităm să ne onorați cu prezența Dumneavoastră la activitățile din cadrul Programului  SĂPTĂMÂNA UȘILOR DESCHISE 25 – 29 MARTIE 2013

Летняя картинка
Luni, 25 martie

10.15. Vizite colective în parteneriat cu grădinița Nr. 85.

13.00. Întâlnire cu scriitorul Constantin Dragomir cu participarea elevelor de la Liceul O.Ghibu, cl. 6 c.
Expoziție de carte: Constantin Dragomir – Dascălul copiilor.

Revistă bibliografică: Constantin Dragomir și creația sa.

 

Marți, 26 martie

10.00. Vizite colective în parteneriat cu grădinița Nr. 62

10.15. Ora poveștilor . Greierele și furnica,, în parteneriat  cu grădinița Nr. 62

10.45 Spectacol literar  - artistic „Salutare Primăvară, timp frumos bine-ai venit”, în parteneriat cu grădinița Nr. 62


Miercuri, 27 martie

10.15. Vizite colective în parteneriat cu grădinița Nr.87

13.00 Master clas „Micii creatori” cu genericul „Frumoasă, primăvara”, cu participarea cl. 6 c de la  Liceul O.Ghibu. (Tatiana Borodatîi).

14.00 Oră de lectură. Aurel Ciocanu – la ceas aniversar, în parteneriat cu participarea Liceului O. Ghibu cl. 6 c.
Expoziție de carte: Aurel Ciocanu – Un îndrăgostit de copii şi copilărie .


Joi, 28 martie

10.15. Vizite colective în parteneriat cu grădinița Nr.75

10.45 . Ora poveștilor. Vulpea și barza,  în parteneriat cu grădinița Nr. 75.

13.00. Prezentarea cărții. Oameni din Chișinău, de Dumitru Crudu, în parteneriat cu  Liceul D. Aligheri.

Expoziție de carte: Dumitru Crudu – scriitor și dramaturg contemporan.


Vineri, 29 martie

10.15. Vizite colective în parteneriat cu grădinița Nr.62

10.30. Ședința clubului Decelușii”. Prezentarea cărții din colecția TEORA: Oare de ce?, participații gradinița Nr. 62

Expoziție de carte: Oare de ce?
 

joi, 21 martie 2013





Aceşti copii de la grădinița Nr.85, grupa 7 cu educătoarea Romanciuc Natalia, au vizitat prima dată Bibilioteca V.Bielinski , cu scopul de a lua cunoştinţă cu colecţiile şi serviciile oferite pentru utilizatori.

miercuri, 20 martie 2013

Lecturi minunate



COPIII CHIȘINĂULUI CITESC O CARTE
Program de lectură 2013 EDIȚIA VIII- A

Dragi copii în acest an 2013 la Programul Copiii Chișinăului citesc o carte vom citi cartea VORNICEL LA NUNTA BADEI, autor VICTOR DUMBRĂVEANU. Poveste cu întâmplări hazlii și-o nuntă de ciocolată în clasa întâi.




CHIȘINĂUL CITEȘTE O CARTE
Program de lectură  2013 EDIȚIA X - A

Această carte este propusă  la lectură  pentru cititorii dornici să citească în Programul Chișinăul citește o carte, cu AL ȘAPTELEA SIMȚ, autor NICOLAE RUSU.

joi, 14 martie 2013

Lăsatul Secului ( obiceiuri, tradiții).

Ca ieri a fost Crăciunul, și uite așa pe nesemțite, pe neștiute s-a făcut primăvara, începe un ciclu nou de viață, cu noi  speranțe și dorințe. O înoire, nu numai a sufletului ci și a trupului, prin postul tradițional care precede Sărbătoarea Pascală. Lăsatul Secului este de fapt o sărbătoare ce semnifică ultima zi cînd se mai poate mînca tot ce-ți poftește inima. Există întotdeauna două Lăsatul Secului, unul pentru carne( o săptămînă înaintea de întrarea în Postul Mare), cealălt pentru lactate ( de fapt începutul Postului).
 
 
Tradiții la Lăsatul Secului.
 
Mutul cucilor
Este o ceremonie rituală aparținînd străvechiului Cult al Soarelui, ce are loc în prima zi al Postului cel Mare, un joc cu măști ( barbați),  executat ca un vestior al primăverii , ce semnifică sănătatea și bunăstarea oamenilor din satul respectiv. Bătrînii pun pe ulițe diferite haine, pentru ca trecînd Cucii peste ele, să li se asigure sănătate tot anul care vine, în tot timpul ceremonii nu se vorbește de loc, doar la ultima casă din sat, unde Cucii își scot măștile și petrec la banchetul organizat în cinstea lor, această tradiție mai există astăzi în nordul Dunării, atît la români cât și la bulgari.
 
Sîmbăta părinților 
În această zi se comemorează și cinstesc cei care au murit fără lumânare, sau de morți năprasnice, înecați, trăsniți, uciși, accidente....
În  această zi se mănâncă și se dă de pomană: ricituri, mâncare din carne de porc sau păsări, sarmale făcute în vase de lut, tradițional se fac plăcinte, grîu fiert și se bea din vase de lut.
 
Vergetul fetelor
 Este o sărbătoare la care participă fetele  de măritat, se strîng fetele într-o cameră întunicată , la lumina opaițului sau a lumânării, pe o masă, sub blide sau farfurii se pun diferite obiecte sau mirodenii : cuțit, inel, piatră, cărbune, pieptene, piper, sare..  Fiecare fată iese afară, apoi , la întoarcere ridică o farfurie sau blid, fiecare lucru găsit are un anumit simbol deslușit de către ghicitoare, astfel:
  • sare înseamnă că va avea barbat plăcut ca "sarea în bucătărie ";
  • inelul reprezintă un bărbat subțire, zvelt, tînăr, casnic;
  • cărbune e bărbat brunet, care se aprinde repede și se stinge doar cu lacrimile soției;
  • cuțit e semn că va avea un barbat cu limba aspră și tăioasă ca un cuțit;
  • iar piatră e cel mai cumplit lucru în lumea satului, fata rămâne nemăritată "piatră în casă".

Refenelele

Sunt petreceri din comunitatea satului, care are loc în duminica ce precede Lăsatul Secului, este de fapt ultimul prileg de distracție colectivă, înainte de a se intra în perioada sacră a Postului de Paște, și are loc după asfințitul Soarelui și este legată prin tematica de ceremonialul Mascaților, dar se reduce doar la un schimb de strigături satirice, chiar răutăcioase - refenele, între fetele bătrîne și "tomnaticii" ce au rămas necăsătoriți.



joi, 7 martie 2013

Scumpele noastre femei Ziua de 8 Martie să va aducă numai bucurii, sănătatea și spiritul acestei zile să vă însoțească pretutindeni, primăvara să vă inunde sufletul cu bucurie și cu parfumul florilor sale, filiala V.Bielinski felicită toate femeiele cu 8 Martie și vă doreșete sărbătoare fericită și împlinită.

Ziua Femeiei

De ce 8 Martie?
1 (483x425, 125Kb)
Pentru că această zi este așteptată de toate femeile, doamne și domnișoare, ziua de 8 Martie celebrează femeia, în toate ipostazele sale: mamă, soție, soră. Această zi este un prilej bun pentru a demonstra prețuirea  femeiei cu tot respectul față de ea.

Cum a apărut ziua femeielor?
Vine încă din Grecia Antică, grecii celebrînd-o pe Zeița Pământului Rhea, mama tuturor zeielor și zeițelor din Olimp.
Istoria Zilei Internaționale a Femeii este legată de Clara Zeitkin, cu 100 de ani în urmă, la 8 martie 1910, la cea de-a II-a Conferință Internațională a femeielor-socialiste de la Copenhaga, ea a propus instituirea "zilei luptei pentru drepturile femeielor". Pentru prima dată acestă zi a fost marcată pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danenmarca. După trei ani, Ziua Femeiei a fost sărbătorită pe 8 martie, într-o duminică.

Tradiții și obiceiuri?
Obiceiul prin care bărbații își exprimă prețuirea fată de femeile dragi din viața lor, prin dăruirea de cadouri, flori, pentru a le demonstra că sunt  iubite și apreciate.

În România, femeile primesc, de regulă, din partea bărbațlor, flori de primavară, cum sunt zambilele, narcisele, lăcramioarele, lalelele sau ghioceii.
În Italia sunt oferite frumoasele flori de culoare galbenă, numite mimoze.
Femeile din Portugalia respectă și ele tradițiile de 8 martie, astfel ele sărbătoresc această zi prin petreceri și cine la care bărbații nu iau parte, fiind o zi pe care și-o rezervă doar pentru ele.
În Polonia femeile își petrec ziua acordînd  o importanță deosebită demonstrațiilor feministe de mare amploare.
Iar cele din Pakistan întîmpină multe dificultăți pentru a lua parte la această zi de sarbatoare. Pentru a se putea bucura de frumusețea zilei de 8 martie ele sunt nevoite să se opună interdicțiilor religioase ale țării lor, conform cărora nu dețin această libertate.
În întreaga lume, tradițiile de 8 martie amintesc de străduințele femeilor de-a lungul timpului, care au militat pentru a trăi într-o lume mai bună, în care femeile sunt tratate egal și sunt respectate.



vineri, 1 martie 2013

Bunicul din Humulești.

 




Acum 176 de ani în Humulești, în familial lui Ștefan și a Smarandei Ciubotarul, chiar în prima zi de primăvară (1 martie 1838) venea pe lume un băiețel cum era să scrie el mai pe urmă  că : " Nici frumos pînă la douăzeci de ani, nici cumunte pînă la treizeci de ani și nici  bogat pînă la patruzeci de ani nu m-am făcut. Dar și sărac așa ca în anul acesta, ca în anul trecut, și ca de cînd sunt, niciodată nu am fost !"
0_5328a_4cc829fc_L (240x320, 212Kb)A fost, în schimb, cel mai frumos mărțișor prins de Dumnzeu pe sufletele copiilor, care i-au zis, peste ani, Bunicul din Humulești (Ion Creangă) și care, generație din generație, sorb cu drag din scrierile lui.



Clincătul Primăverii !

Au trecut ultimele zile de făurar. Brîndușele, toporașii și ghioceii nu mai au rabdare, pentru că ..... a sosit Primăvara!
Pîraiele vuiesc, izvoarele murmură, iar floricelele bucuroase clătină ușurel din cap în semn de recunoștință pentru bunul Soare, pentru frumoasa și blînda Primăvara care -și croiește calea, grabind spre cei ce o așteptau cu nerăbdare. Cu adevărat a sosit Primăvara, ca argument  de simțul primăverii este expoziția  la filiala V.Bielinski.
Vă urăm o Primăvară frumoasă, plăcută și senină!
водопад в гуще леса