joi, 13 decembrie 2012

Noaptea Strigoiilor - noaptea Sfântului Andrei


 
Ați auzit ? Astăzi este noaptea Sfântulu Andrei, noaptea strigiolor, vârcolacilor, moroilor și lupelor, noaptea morților vii. Tradițional în noaptea de 12 spre 13 noiembrie fetele mari fac farmece de dragoste, aflarea ursitei și rodnicieib viitorului an. Este o zi potrivită pentru ritualuri de vindecarea a bolilor, alungirea a farmecelor, blestemelor, spiretelor .

Rugăciunea care-ţi aduce însănătoşire

Dacă ai probleme de sănătate, de Sf.Andrei margi la biserică, se ia o crenguță de busuioc și apă sfințâtă. Acasă se pun într-un vas de lut nou, se face semnul crucii de trei ori și se rostește următoarele rugăciuni: "Tată ceresc, tu știi luptele pe care le experimentez - durerea și disperarea. Tu știi dorința inimii mele să fiu vindecat de acestă boală ( spuneți suferința). Te rog acum acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Știu că Tu poți să mă vineci, exact ca în vremurile bibliei. "

Usturoiul te fereşte de spiritele rele

Noaptea Sf. Andrei este considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuti în nefiinţă care nu şi-au găsit liniştea. Aşadar, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.

Evident , există și de data acesta legende fermecătoare cum ar fi cea relatată de B.P.Hasdeu:

"Cică într-o noapte spre Sf.Andrei, au prins strigoii un omîn câmp și l-au luat cu ei la un hotar ca să se bată. I-o dat în mâni o limbă de meliotoi și l-o învățat cum să zică atunci când o da. Dar omul, în loc să zică cum l-o învățat ei, zicea: "rănesc, ologesc, șchiopez, chioresc" și pe care cum îl pălea , îl rănea, șchiopa, chiora. S-o bătut așa pân la cântatul cucușilor, apoi a fugit strigoii și omu o venit acasă "

Ce varmece se fac De Sf.Andrei

În noaptea de ajunul zilei Sf.Andrei, fetele nemăritate , se așăza în cerc și pun la mijloc un gâscan. Cea spre care se îndrepta el, încercând să fugă, se va mărita curând. Dacă fata mătură pe jos în bucătărie, complet dezbrăcată și cu o mătură nefolosită până acum, își va visa ursâtul. În acea noapte fata nemăritată, dacă presară sub pernă boabe de grâu sau dacă înainte de a merge la culcare mănâncă un hering își va visa alesul. Fetele mai ghicesc ursitul cu ajutorul parilor de la gard, astfel, noaptea, pe întuneric, ating un par, de la care numără în continuare până la al nouălea par, pe care leagă o sfoară sau lână roșie. A doua zi merg să vadă cum le va fi alesul. Dacă parul este drept și neted, viitorul soț va fi tânăr și frumos, dar sărac. Dacă parul va fi scurt și noduros, soțul va fi bătrân și sărac, iar de va avea coarjă groasă, va fi bogat. dacă parul este cu multe crăci, ursitul va fi văduv cu mulți copii.
De Sf.Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul staulelor de vite, apoi a doua zi se scoate și se dă vitelor să lingă, ca să fie ferite de vrăgitoare

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu