marți, 18 decembrie 2012

În ajun de Sf. Nicolae - fâcătorul de minuni



 
Ho, ho, ho - ați fost cuminți dragii moșului? Ați curățat cizmulițele frumos, le-ați parfumat (ca să nu leșine moșul) și le-ați pus la usă?

- Ia să spuneți acum - cine a fost cuminte și a primit cadouri și cine nu?

Marți seara , în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, toți copii pregătesc cizmulițele pentru cadouri de la Sf. Nicolae. Din faptele și minunele sale, înțelegem că este plin de blândețe, bunătate, milostenie și dragoste, în special față de cei nevoiași, fiind supranumit “Făcătorul de Minuni”, păstrând şi rolul de Moş pentru copii.

Sunt câteva tradiții de Sf. Nicolai:

·     Tradiţia spune că Moş Nicolae aduce cadouri dulci copiilor cuminţi, dar tot el îi “pedepseşte” pe cei leneşi şi neascultători, care nu găsesc dimineaţa decât o nuieluşă. Acesta nu este însă singurul obicei legat de ziua Sf. Nicolae, se spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

·       Din popr se spune că în ziua de Sfântul Nicolae începe şi iarna. Iar atunci când acesta îşi scutură barba lui albă pe pământ va ninge.

·       Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

·        Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

·        Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu