miercuri, 10 iulie 2013

Cartea în stradă.



 Într-o eră a comunicării on-line în care principala sursă de informare și documentare devine Internetul mulți s-ar întreba de ce să mai citim cărți. De ce să mai mergem la biblioteci 

publice, când totul este la îndemâna noastră printr-un simplu click.

Cu toate acestea, în ciuda modernizării accelerate, cartea este și va rămâne în continuare un sistem complex de comunicare, fiind un element indispensabil al vieții noastre.

Scopurile pe care le urmarim noi bibliotecarele este de a promova cartea mai departe unde ne vom afla. Descoperirea unei  cărți ne va ajuta cu siguranță în crearea unei punți comunicaționale cu persoanele din jurul nostru, cu familia, prietenii sau cunoștințele noastre. Să ne adunăm dar cărţile şi să ne regăsim în lectură, să ne adunăm în cărţi şi în zei, căci doar astfel mai putem avansa din natură în cultură.

Astfel trebuie să vă spunem că după Programul Lecturile Verii care in luna iulie și august parcurge in Parcul Dendrariu, singura cale posibilă ca vizitatorii parcului să mai răsfoiască cîte-o carte. Curiozitatea le-a fost cît se poate de mare cînd le-am pus cîteva întrebări cum ar fi:

   Vă puteți lăsa fascinați de proza unor scriitori precum Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, George Călinescu, de poezia unor autori precum Tudor Arghezi,Lucian Blaga, Ion Barbu, sau de creația dramaturgică a lui Mihail Sebastian și Camil Petrescu.

La care raspundeau:

         Cartea este singura care ne oferă șansa de a pătrunde tainele lumii în care trăim, oferindu-ne spre analiză felii de viață reală prin iluzia scriitoricească propusă.

Sau:

        Redescoperiți aceste nume sonore ale literaturii noastre, citindu-le cărțile mai puțin cunoscute și analizate.

Răspuns:                            

        Fie că este vorba de subiecte tradiționale sau chiar inovatoare, cartea are darul de a ne transpune într-o lume veridică sau fantasmagorică, fascinându-ne până în cele mai mici detalii.

In concluzii cum spunea Nicolae Manolescu :

      “ La ce sunt bune cărțile ? Îmi vine să răspund :la tot și la nimic. Poți trăi foarte bine fără să citești. Milioane de oameni n-au deschis niciodata o carte. Ai vrea să le explici ce pierd, e tot una cum  ai explica unui
surd frumusețea muzicii lui Mozart. În ce mă privește, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărți. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc așa cum am nevoie să mănânc și să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca si aceea materiala.Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o aia pierdută “ .


Așa că cum nu ar fi și cum nu ai da importanță lecturii în viața omului este comoara fără preț,este învățătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi si să plîngi. O carte te trimite la alte cărți și toate împreună formează baza trainică a căutării noastre.Cartea nu doar iți dezvoltă vocabularul, ci  face să fim mai buni ,ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţile vieţii , ne întăreşte.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu