sâmbătă, 20 decembrie 2014

Sărbători cu cărți.

Click to play this Smilebox slideshow

Frumusețea iernii ne 

aduce 

vestea că se apropie cele 

mai frumoase sărbători: 

Craciunul, Anul Nou. A 

venit aducandu-ne miros 

de brad, glasuri de ingeri 

micuți care ne cantă 

colindele mult iubite.

Colinde, hăituri, legende, 

pasteluri toate acestea puteți sunt expuse în expoziție 

noastră virtuală !



miercuri, 3 decembrie 2014

Impresii la Ediția a XI-a a Programului Chișinău citește o carte.



Impresiile elevilor care au parteicipat la XI -a ediția a Programului Chișinău citește o carte.  



Andriuța Vasilița – Liceul Onisifor Ghibu cl. 8 B

Mi-a plăcut foarte mult această carte, deoarece e destul de captivantă și plină de evenimente. Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să citesc această carte.
Pe mine Zbor Frînt” m-a ajutat foarte mult în toate domeniile. Nu știu dacă o să mai găsesc așa fel de carte, deoarece datorită ei sunt acum mai curajoasă, înțelegătoare etc.
Apreciez această carte și mă bucur că mi-a liniștit inima.

Spînu Irina – Liceul Onisifor Ghibu cl. 
 “Zbor frînt” este un roman interesant și foarte captivant. Mi-a plăcut mult personajele acestui roman. Ma captivat prin  faptul că se găsesc fapte de eroism. Mi-a plăcut personajul Isai cel care se află în fața unor riscuri, trecînd de pe un mal pe altul al Nistrului, din satul lui în satul bunicului. Cîn îl prindeau rușii pe un mal îl interogau ca șpion, iar cînd îl prindeau nemții îl considerau partisan. Tolerat de cele două părți în conflict de interese informative, Isai își urmează de fapt propriul scop, de al  găsi pe fratele Ilie. Isai este un mare erou în acest roman, deoarece faptele lui sunt eroice.

Citind acest roman îmi trezea niște sentimente de fericire dar totodată și tristețe. Eu cred că este un roman interesant și merită citit de toți.


Cotic Mihai  - Liceul O. Ghibu cl. 8 C casa de copii Preafericitul Iosif

 Romanul "Voiaj de nuntă în trei",  este o carte foarte captivantă. Tema profundă a acestui roman este omul și dragostea lui față de lumea înconjurătoare. M-a impresionat foarte mult faptul că Veronica credea că Mircea vorbea prin somn și este bolnav, dar într-un final s-a convins că toate acestea au fost o farsă. Mihai Ștefan Poiată prin acest roman vrea să ne arăte cum dragostea adevărată niciodată nu poate să se amăgească. Mi-a plăcut foarte mult această carte și chiar mi-a fost de folos, deoarece mie îmi place de o fată și pe care o iubesc foarte mult, dar îmi pare rău că nu-mi este alături. Dar oricum o iubesc și sper să ne întîlnim cît mai repede să o cuprind și să-i spun că o iubesc cu adevărat.




Andriuța Vasilița – Liceul O. Ghibu cl. 8 B casa de copii Preafericitul Iosif

Tema profundă a dramaturgiei și prozei lui Mihai Ștefan Poiată este omul și lucrările sale. Personajele caută acoperirea sufletească, psihologică a momentului și tind mereu să se deprindă de terestru. Cu această proză intrăm deodată în alt mediu.
Mihai Ștefan are harul de a naște caractere și aceasta e esențialul.
Romanul ne vine cu un mesaj pentru toți adolescenții care sunt îndrăgostiți.
Mi-a plăcut foarte mult evenimentul cînd Mircea și Veronica au făcut nunta.
În conclizie pot să spun că este un roman destul de educativ. Cea mai mare impresie care mi-a lăsato acest roman este că dragostea nu se cumpără, dar nici nu se vinde.



miercuri, 26 noiembrie 2014

26 noiembrie - Ziua Bibliografiei


Click to play this Smilebox slideshowZiua Bibliografiei

26 Noiembrie
   Biblioteca V. Bielinski            – informează, orientează, instruește






 Ziua Bibliografieie a decurs cu un Program bine gîndit cu :Reviste bibliografice,Lecții bibliografice, Oră de informare, Liste bibliografice, și are ca scop de a informa ce este o  Bibliografie. La acest eveniment au participat elevii LT "O.Ghibu", cl. 5 B, utilizatorii ai bibliotecii care au vizitat în această zi bibliotecă. Cu toții am rămas satisfăcuți de la această întîlnire.







marți, 18 noiembrie 2014

Ne place la bibliotecă!

De ce biblioteca ?
Pentru că : fiecare bibliotecă e un arsinal de cunoștințe, aici gasești răspunsuri la toate întrebările ce te frămîntă.



Pe Google poți găsi 100.000 de răspunsuri, iar un bibliotecar ți-l găsește pe cel corect.


Ce să mai facem, nu pierdem timpul, mergem la bibliotecă să citim cărți.


Veniți la biblioteca !

O zi trăită în lumea cărților.

Cea mai mare parte a cunoștințelor noastre provin din cărți. În opinia noastră atragerea  tinirelor spre lectură  va fi un rol important în formare și educare, ajutînd la dezvoltarea acestora din diferite puncte de vedere, copii de 12-14 ani sunt într-o vîrsta de trecere din  copilărie la cea de adolescență, se știe că nu prea sunt atrași de lectură, dar e știut că  lectura are rolul de a forma gustul adoliscenților pentru carte.
Prin urmare noi ne-am propus să organizăm un Program cognitiv NOU cu Clubul "O zi trăită în lumea cărților", pentru elevii claselor 6-8.


Scop:

  • promovarea și stimularea interesului pentru lectura elevilor     cl. 6-8;
Atingerea scopului va fi prin realizarea următoarelor obiective.
  • dezvoltarea spiritului de colaborare cu liceele prin întîlniri pentru elevi;
  • dezvoltarea dragostei față de lectură;
  • dezvoltarea capacităților printr-un mod deosebit;

Forme, metode ce se vor petrece în acest club;
  • inaugurarea programului;
  • întîlniri cu personalități;
  • prezentări de carte;
  • discuții / dezbateri;  
Programul va fi organizat trimestrial cu liceele care colaborează cu biblioteca, le vom propune perticipanților spre lectură anumite cărți, ca ulterior, acestea să fie puse în discuție. Pentru elevi va fi un suport informațional interesant de cunoaștere, doar se știe că de carte încă nimeni nu s-a plictisit. 








vineri, 7 noiembrie 2014

Sfîrșit de toamna la bibliotecă

Vineri la sfîrșit de săptămîna biblioteca a găzduit elevii de la LT "O.Ghibu" cl.8-C și am organizat un eviniment dedicate toamnei care puțin cîte puțin de apropie de sfîrșit.
A fost organizat o expoziție de carte cu tematica toamnei. În continuare s-a discutat despre toamnă și s-a dat start atelierului de creație Micii creatori cu tema Sfîrșit de toamnă.
                                                                         Prin acest atelier de creație la care au participat activ elevii, noi bibliotecarii ne-am propus ca să ne demonstreze creativitatea lor. 
Putem spune petrecerea atelierului de creație s-a deșfășurat cu bine,elevii cît și noi bibliotecarii am rămas satisfăcuți de activitatea desfășurată.



marți, 21 octombrie 2014

Despre prietenii noștri - animalele!








Încă o activitate s-a petrecut din Clubul "Decelușii" la grădinița Nr.62, grupa Nr.6 "Romanița".
Fiecare ședință a clubului are o temă anume. Astfel am elaborat tema despre viața animalelor, care a fascinat copii.  La ședința acestui Club s-a discutat cartea De ce multe animale draguțe se poarta ciudat cu întrebările: De ce cîntă cocoșii cucurigu? De ce se ling pisicile? De ce își înfoaie păunii coada? O carte necunoscută, plină de taină. 
Am fost surprinși să aflăm că mai mulți copii s-au arătat interesați de cartea care am prezentat-o. Discuția a fost atît de interesantă încît toți copii au răsfoit cartea cu interes aprins.     

luni, 13 octombrie 2014

Concurs de erudiție/ concurs eseuri despre Chișinău.






 Chișinău - orașul meu în creația liceenilor ce s-a desfășurat în cadrul concurs de erudiție/ concurs eseuri pe care l-am moderat împreună cu elevii de la LT  LT O.Ghibu cl. 6 a-b, cu profesoara  Grosu Nadina.  În cadrul acestui concurs s-a citit creațiile elevilor despre orașul Chișinău, cum îl văd acum și în viitor. La finalul concursului elevilor li sa înmînat cîte-o diplomă.
 Nu înzadar se zice că biblioteca e o poartă spre univers. Biblioteca e locul preferat al celor dornici de a cunoaște cartea. La fel si acești elevi care pentru prima dată au vizitat biblioteca au fost curioși să vadă unde stă cartea.

luni, 6 octombrie 2014

Ţipătul lăstunului ori /sau Zbor frânt








                                        O ce mult aș vrea , 
                                        Înainte de a închide ochii
                                        Pentru totdeauna, 
                                        Să scriu o carte a cărții                                             nescrise.......
                                                Vladimir Beșleagă.

Scriitorul  Vladimir Beșleagă e unul din acei condieri, care au contribuit activ la orientarea prozei într-o albie sănătoasă și-a adus din plin aportul la construirea genului de limbă și literatura nostră contemporană. 
Romanul Zbor frânt autorul ne-a mărturisit  că la scris în anii 1966 la 33 de ani  ai săi după moartea mamei sale și cu o altă denumireŢipătul lăstunului.  Că lar fi scris după intuiție care la rîndul ei iar fi spus că tre să mai aibă o istorioară  de dragoste - o scenă  ce ține de vis .
Activitatea s-a petrecut cu licienii ai LT "O.Ghibu", clasele 8-10,elevii de la CC "Preafericitul Iosif", împreună cu profesoara care i-a condus pînă la bIbliotecă Guțu Elena.
 Discuția despre roman a fost destul de aprinsă, impresiile, întrebările tot veneau și veneau de la elevi. 
Finalul acestei impresionate întîlniri cu autorul a fost poate, cel mai emoționat cu un autograf .



vineri, 3 octombrie 2014

Expoziție virtuală cu poveștile bilingve Disney English.


                                                                                                                                                                         
Click to play this Smilebox slideshow

  Avem cărți noi pentru cei mici și curioși.   Poveștile bilingve  Disney English reprezintă  primul pas într-o lume plină de întîplări, interesante, savuroase. Poveștile sunt urmate  de niște exerciții care vă ajută să controlați cunoștințele de limbă engleză. Cu poveștile bilingve vei învăța în cel mai plăcut mod cuvintele de bază ale limbei engleze, iar activitățile distractive vă vor ajuta să vă îmbogățiți vocabularul. 
Textul, mărimea literilor sunt adaptate la nivelul de cunoștințe  ale începătorilor de limbă engleză. Istorioarele sunt ușor citite și înțelese.

luni, 29 septembrie 2014

Nocturna Bibliotecilor la Filiala V.Bielinski

Click to play this Smilebox slideshow

Nocturna Bibliotecilor s-a desfășurat în mod activ la 26 septembrie ora 17-19, au fost invitați utilizatori ai bibliotecii. Activitatea a fost petrecută cu o oră de lectură Toamna pe meleagurile Moldovei, prezentarea ediților noi O carte nouă pentru tine, cît și o excursie prin țara cărților. Participanții acestei seri au fost din vîrstele de la 2 pînă la36 ani.  În activitatea nocturnă a bibliotecii se dovedește un adevărat drum spre bibliotecă noaptea. Întîlnirea a demonstrat că a fost benefică, utilizatorii bibliotecii au multă fantezie  și pot fi extrem de comunicabili în discuție.

marți, 23 septembrie 2014

Stop traficului de ființe umane !



Ce este traficul de ființe umane? Prevenirea traficului de ființe umane. Cine este responsabil de soluționarea acestei probleme? 
La întrebările de mai sus și multe altele au răspuns elevii LT "O.Ghibu" cl. 8 C, profesoara Guțu Elena astăzi în cadrul programului discuții/ dezbateri cu tema: Ce este traficul de ființe umane? 
Răspunsurile au fost  cu opinii diferite ale elevilor Arsenii Victoria, Ciobu Mihaela, Boiescu Ana, Usatîi Dan, Dermenji Diana e.t. Referitor la soluții elevii au răspuns cum au gîndit, au fost și din cei care consideră că această problemă este veșnică.

marți, 16 septembrie 2014

Curcubeul lui Grigore Vieru


Vieru. Grigore. Curcubeul. - Chișinău: Litera, 2014.




Poeziile lui Grigore Vieru sunt cele mai frumoase poezii. Cu ele au crescut toate generațiile noastre. Citim cărțile poetului mereu, deaceea filiala V.Bielinski vă pune la dispoziție cartea de Grigore Vieru cu poeziile copilăriei noastre, frumos ilustrată,cu culori vii, ușor se citește.
 Da de vrem să fim mai mici, ea ne va descrie o copilărie plină de amintiri.





joi, 11 septembrie 2014

Rezervă de suflet - CARTEA !

O zi frumoasă începe cu Trolleybookul din Parcul Valea Trandafirilor. Scopul acestei activități este promovarea lecturii. Acest program de lectură îi ademenește pe citittori să citească.  La început s-a petrecut activități conform planului de bibliotecă.



Click to play this Smilebox slideshowVizitatorii Trolleybookului le place să stee de vorbă cu cartea, simțeau fiecare cuvînt familiar și aproapele sufletului lor. Se parea că e ceva normal să vorbească cu gîndurile străine și să-și creeze o iluzie imaginativă. Citeau și  dezvăluiau o nouă lume, un nou labirint , o nouă viață.  Pentru acești cititori care au vizitat Trolleybookul  cartea era un fragment din suflet, ce era pus pe hîrtie. 
 Dacă te afli în acel moment în care simți că îți lipsește ceva, ca și cum cineva ar fi rupt o bucată din sufletul tău,  treci prin parcul din Valea Trandafirilor  la Trolleybook deschide o carte, lasă rîndurile să curgă în fața ochilor, lasă magia lor să te cuprindă, iar sufletul îți va vindecat. Pentru că nu există prieten mai loial, părinte mai prietenos, profesor mai înțelegător și suflet mai pur decît o carte.







miercuri, 11 iunie 2014

Meseria de BIBLIOTECAR!


Culorile vieții sunt diverse și fiecare dintre noi își alege nuanțele preferate. Dincolo de metafore şi legende, este de recunoscut faptul ca sa fii bibliotecar, nu este tocmai o meserie usoară. Pe cît este de simplu aparent, pe atît este şi plină de responsabilităţi. Un bibliotecar ar trebui să fie ca şi o enciclopedie pentru cititor, iar intrebările acestui din urma legate de o carte sau alta, n-ar trebui să ramînă fară răspuns.
Смайлики      La început a fost cuvîntul, şi unde dacă nu pe paginile unei cărţi sau a unui manuscris sau chiar pe o foaie de papirus, prinde viţa cuvîntul. Să nu uitam; cuvîntul este regele, dar cartea îi este regatul sau, care este ocrotit de fondatorul acestei monarhii intelectuale-bibliotecarul.
Şi am putea spune că frumos, nobil, magnific şi chiar regal  atunci cînd suntem pentru a solicita, a acorda nişte calificative acestei meserii, şi anume cea de bibliotecar. 
     

La rîndul nostru noi bibliotecarii de la filiala V.Bielinski căutăm posibilități să promovăm  profesia de bibliotecar, este o încercare și vom întreprinde să realizăm un Program cognitiv nou cu Clubul 
" Bibliotecar - Profesia pentru Profesie ",pentru elevii claselor 8-9.



Scopul: 

  • Promovarea profesiei de bibliotecar;
  • Identificarea preferințelorpentru specialitatea de bibliotecar;
  • Promovarea imaginii bibliotecii publice; 


Atingerea scopului va fi prin realizarea următoarelor obiective: 
  • Organizarea întîlnirilor cu profisioniștii din Departamente a BM "B.P.Hasdeu".
  • Dezvoltarea spiritului de colaborare cu liceele prin întîlniri pentru elevi;
  • Promovarea și susținirea bibliotecarilor în comunitate;

Forme, metode petrecute în cadrul Programului cognitiv - Clubul "Bibliotecar - Profesie pentru Profesie". 



  • Inauguarea programului;
  • Oră de lectură;
  • Expuneri / dezbateri;
  • Ezpoziții de carte(biobliografii);
Programul va fi organizat trimestrial cu liceele ce colaborează cu biblioteca. Pentru elevi va fi un suport informațional interesant de cunoaștere și vor avea ocazia să înțeleagă raspunsul la mai multe întrebari care probabil i-au frămîntat, cum ar fi. De ce Bibliotecar?


luni, 2 iunie 2014

Ianaugurarea Programului Lecturile Verii 2014





Știați că cărțile au sărbătoare, una dintre ea are loc vara, poate îi cea mai  așteptată la noi e  Programul Lecturile verii. 
La sfîrșitul lunii  la data de 30 mai a avut loc inaugurarea Programului, în incinta  grădiniței Nr. 62, grupa Nr. 4 cu educătoarea Noroc Elvira, metodista Morărescu Nina.
În această zi noi bibliotecarii și cu copii am dat start Lecturilor verii cu cîntece și poezii recitate de copii.
           Dacă ești pasionat de carte, atunci cu siguranță, veți apela la cărțile propuse din Program Lecturile verii.

vineri, 16 mai 2014

Ședința clubului "Decelușii" la grădinița Nr. 62

La grădinița Nr. 62 din capitală poți întîlni mulți copii deștepți, curioși de tot ce îi înconjoară. Cu multe zîmbete pe față copii din grupa Nr. 4 ne-au întîlnit pe noi bibliotecarii, care am venit de a petrece cu ei Ședința clubului "Decelușii", cu tema Oare de ce... ? Caii poartă potcoave.
 Activitatea s-a desfășurat într-o discuție aprinsă deoarece copii au fost foarte curioși și satisfăcuți de cele auzite despre viața cailor. La rîndul lor unii  copii ne-au povestit  niște momente petrecute la bunei care  tot au cai.
 Noi bibliotecarii a filialei V.Bielinski, i-am îndrăgit cu adevărat pe acești bravi copii, care sunt ingenioși, receptivi și dornici de a acumula cît mai multe cunoștințe și au avut multe emoții pozitive.

vineri, 18 aprilie 2014

Un Paşte fericit tuturor !


Echipa de la Filiala V.Bielinski urează tuturor     cititorilor şi colaboratorilor a BM "B.P.Hasdeu" un Paşte fericit.

joi, 17 aprilie 2014

Expozitie de Pasti

Click to play this Smilebox slideshow


Va propunem  în postarea de azi o expozitie de carte Pascala. 

De INVIEREA LUI HRISTOS să ne bucuram cu toţii
.





vineri, 14 februarie 2014

Cărți noi apărute în 2014

Click to play this Smilebox slideshow

 Vă ținem la curent cu cele mai noi cărți de proverbe, legende, jocuri pentru copii, fantezii culinare. Nu ezitați va așteptăm la noi sa ne vizitați biblioteca pentru a citi cărți noi.

joi, 13 februarie 2014

Un cuvînt pentru Grigore Vieru.


Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, fostul județ Hotin, a decedat la 18 ianuarie 2009.
Este un poet și un om de mare cultură care a condus într-un fel destinul culturii. Contemporan cu  noi el este și un exponent al ideilor dominante în conștiința noastră națională pe care le exprima artistic și le îmbogățea cu sufletul lui. Într-un cuvînt ce putem spune despre Grigore Vieru că a fost poetul care de-o viață de om servește cu dăruire poezia.




marți, 14 ianuarie 2014

Mihai Eminescu - luceafărul literaturii

 La 15 ianuarie  se împlinesc 164 de ani de la nașterea  marelui poet, prozator și jurnalist romîn Mihai Eminescu, considerat cea mai importantă voce poetică din literatura romînă.
Activitățile organizate la 15 ianuarie Filiala V.Bielinski  le-a organizat înafara bibliotecii cu  o prezentare de carte de Mihai Eminescu "Basme",o oră de lectură "Unde ești copilărie" de Mihai Eminescu, iar celor fascinați de poezia eminisciană va putea găsi  în incinta bibliotecii o expoziție de carte din creația poetului.     

marți, 7 ianuarie 2014

Sărbătoarea Crăciunului la creștini !

Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creştini: este sărbătoarea Naşterii Domnului și cred că cea mai frumoasă şi mai iubită de cei mici şi mari, săraci sau bogaţi e sărbătoarea minunilor care îi adună pe toți acasă, dar fiți de acord că este perioada cea mai plăcută a anului.
Deaceea în ziua Crăciunului să lăsăm deoparte toate gtijile și supărările, deschideți inima și primiți un strop de binecuvintare care se revarsă peste lume în această zi frumoasă. Crăciun fericit!