vineri, 24 februarie 2017

Dragobetele sărută fetele

Pe 24 februarie, in ziua când Biserica Ortodoxă sărbătorește Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, spiritualitatea populară consemnează ziua lui Dragobete, zeu al tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții. Dragobete era ziua când fetele si băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci și păduri, cântând și căutând primele flori de primăvară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele și tămăioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra până la Sânzâene, când le aruncau în apele curgătoare. În dimineața zilei de Dragobete fetele și femeile tinere strângeau zăpada proaspătă, o topeau și se spălau cu apă obținută pe cap, crezând că vor avea părul și tenul plăcut admiratorilor. Dragobetele era sărbatorit în unele locuri și la data de 1 martie, deoarece se considera că el este fiul Dochiei și primul deschizător de primăvară.
Dragobetele sărută fetele.

marți, 14 februarie 2017

Cărțile lui Vieru la Grădinița nr. 62

La 14 februarie 2017 Grigore Vieru ar fi împlinit 82 de ani. În fiecare an, pe 14 februarie îl căutăm sau îi răsfoim cu interes creațiile poetului, pentru ai prezenta viața și opera noilor generații de cititori.
L-am căutat și de această dată, însă poetul este plecat de acasă, prin voia nemilosului destin, s-a reîntors în Patria sa cerească, ne-au rămas cărțile, Zâmbetul său blajin.
Să descoperim creația lui Grigore Vieru în continuare să răsfoim mai des cărțile care le-a scris și ne le-a lăsat cu atâta dragoste. Cartea lui din inimă pulsează, expusă printr-o expoziție la Grădinița nr. 62 grupa nr. 4 grupa pregătitoare.