joi, 30 august 2012

Frumoasă-i limba noastră


Pe ramul verde tace
O pasăre măiastră,
Cu drag şi cu mirare
Ascultă limba noastră.
De-ar spune şi cuvinte 
Când la fereastră cântă,
Ea le-ar lua, ştiu bine,
Din limba noastră sfântă.
                       Grigore Vieru

La data de 31 august 2012 Republica Moldova va  sărbători Ziua Limbei Române şi cu acest prilej filiala pentru copii V.Bielinski felicită cititorii ei.
În fiecare an Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Limbei Române, şi este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinelor, consemnată prin poezie, cântec şi joc.
Ziua limbii române este celebrată în Republica Moldova începând cu anul 1990 la un an de la Marea Adunare Naţională şi de la declararea limbii române drept limbă de stat, cu adoptarea alfabetului latin. 
.
Три разноцветные розы

marți, 28 august 2012

Inchiderea Programului Lecturile verii in parcul Dendrariu.


    
Biblioteca a fost întotdeauna și va rămîne un templu al culturii și civilizației, un spațiu al miragelor care reprezintă pentru oricine și în special pentru micii cititori o permanentă tentație spre cunoaștere. Toți copii trebuie atrași spre lectură motivîndu-le și stimulîndu-le interesele latente, cu acest scop au fost atrași să participe la Programul Lecturile verii.
O  formă atractivă pentru copii au fost planificate  concursurile de creație, concursuri de erudiție, lectura poveștilor, discuții, lansari și prezentări de carte, precum și întîlniri cu scriitorii cu Marcela Mardare și Nicolae Rusu, unde însăşi participarea presupunea posedarea unor cunoştinţe din domeniul literaturii, despre viaţa şi activitatea literară a scriitorilor.


Nu putem uita de relațiile de colaborare tradițională între bibliotecă și instituțiile de învățămănt, Parcul Dendrariu și locatarii din preajma bibliotecii.
Programele distractive organizate de filiala V.Bielinski , urmate de lecturi, sunt noi dimensiuni, prin care copilul capătă o maturitate intelectuală. Cărțile, propuse copiilor pentru acest program, au fost selectate  conform unor anumite criterii: vîrstă, preferințe, interese,
și am îmbinat lectura cu diverse activități de popularizare a fondului de carte și publicații noi din bibliotecă, prin acesta formîndu-le gustul pentru adevăr, bine și frumos.
La finele Programului Lecturile verii  filiala  a organizat o totalizare , în cadrul cărora participanții  au fost încurajaţi cu diplome de participare şi nominalizaţi cu tilul:

·     cel mai activ utilizator ;
·     cel mai erudit participant ;
·     cel mai creativ participant ;
În scopul promovării Programului, activităţile planificate au fost plasate pe blogul filialei V.Bielinski a BM „B.P. Hasdeu”, fapt care a permis informarea operativă a cititorilor.   Este inestimabil rolul acestui gen de activitate bibliotecară în educarea deprinderilor de lectură, dezvoltarea fraternităţii şi ajutorului reciproc, socializării.
 Varietatea de activităţi culturale le-a permis cititorilor să facă alegerea în funcţie de lectură, preocupări şi dezvoltare intelectuală. Astfel, cei mai mici participanţi au optat pentru lecturarea poveştilor.  
Impactul a fost de a duce cartea la sufletul copiilor, de a trăi cu interesele lor a fost obiectivul activităților petrecute împreună.




Красивые картинки анимации

miercuri, 22 august 2012

Am un plai ca în poveste.


виноград                                                                 În aceeaşi limbă
                                                     Toată lumea plânge,
                                             În aceeaşi limbă
                                    Râde un pământ. 
                         Ci doar în limba ta
               Durerea poţi s-o mângâi, 
         Iar bucuria 
S-o preschimbi în cânt.
                                                 (Grigore Vieru)











Dat fiind faptul că suntem în preajma sărbătorilor naţionale a Moldovei, 27august Ziua Independenţei a  Republicii Moldova  şi 31 august Ziua Limbei Române. 
În data de 22.08 2012 la ora 10.00, în filiala V.Bielinski s-a organizat Concursul de craţie cu concursul de desene la tema MOLDOVA PATRIA MEA.
Au fost invitaţi la acest concurs copiii grădiniţei Nr. 85, grupa Nr. 3 "Albinuţa", cu educătoarea Valentina Pîntea şi copii din cartier locativ unde se află filiala. 
Înainte de a da start concursului s-a pus accentul ce este Patria, ce drapel are această Patrie, în ce limbă se vorbeşte la noi în ţară, cu ce ne mîndrim noi....., pentru a fi mai clar pentru copii a fost organizată o discuţie despre Patrie. 
La finalul acestei activităţi noi cei de la filială am înmînat educătoarei o diplomă pentru colaborarea şi participarea la activităţile filialei V.Bielinski.

               

joi, 9 august 2012

Cartierul locativ într-o zi de informare

Şoricelul, auzind strigătele copiilor, alergă cît se poate de repede de a vedea ce s-a întîmplat. A văzut cum copii se îmbulzeau, puţin cîte puţin îşi făcu loc printre ei şi ce să vadă o expoziţie de carte cu ediţii noi.
Orice bibliotecă lucrează pentru utilizatorii săi, şi noi cei de la filiala V.Bielinski astăzi am hotărît să organizăm o zi de informare pentru cartierul locativ din preajma bibliotecii, pentru ai informa că biblioteca are cărţi noi. Mare le-a fost curiozitatea de a vedea acestă expoziţie, în urma căreea rezultatul era cît se poate de bun, o parte din copii au şi venit la bibliotecă pentru a lua cărţi noi să le citească, alegerea le-a fost pe cartea Harry Potter de autorul Rowling, Joanne Kathleen.





Imaginea este factorul care-i determină, în mare măsură, pe membrii comunităţii să frecventeze sau nu biblioteca, să participe sau nu la activităţi. În acest sens promovarea bibliotecii, a cărţii presupune o bună comunicare cu toate segmentele comunităţii - reali şi potenţiali utilizatori, iar în constituirea unei strategii de promovare a imaginii trebuie să ţină cont, în primul rînd, de orizontul de aşteptare a utilizatorilor.

Biblioteca este un element esenţial în dezvoltarea unei societăţi,  şi trebuie să ofere cititorilor săi tot ce are în colecţiile sale deaceea promovăm lectura în societate. Sperăm că pe parcurs vom demonstra comunităţii că nu suntem doar un spaţiu în care se lecturează cărţi, reviste, ci pe bună dreptate, constituie un adevărat centru de cultură. Spre deosebire de alte instituţii biblioteca ştie să satisfacă necesităţile de informare, documentale şi culturale ale utilizatorilor săi.

duminică, 5 august 2012

Întrări noi la filiala V. Bielinski







                                    Ce e bine ea cu tine.........






Sacul cu glume, anecdote, poezii, povestioare sau poeme sa deşărtat la filiala V.Bielinski, aceste cărţulii autorii au scris din plăcerea pentru voi, ce răsar printre pagini vii şi insperaţi cu glume şi poezii şi sperăm  că cărţile vor deveni în scurt timp cel mai bun prieten.
Cu intelegenţă, imaginaţie şi hărnicie veţi reuşi să vă descurcaţi de minune în acestă lume. Veţi înainta încet-încet pe tărîmul cuvinelor adunate frumos pentru voi de aceşti autori .Înţelegînd tainele acestor texte, veţi descoperi miracolul naturii, al omului, al vieţii.
        Sperăm că  prin conţinutul din aceste cărţi,  le vor aduce                                       micuţilor mai multă bucurie  şi lumină în suflet, îi vor face şi mai buni şi mai isteţi, şi mai porniţi  spre a cunoaşte multe dintre atîtea lucruri uimitoare de sub soare, cultuvîndu-le dragostea de adevăr, de muncă, de cuvîntul frumos, cît şi de meleagul nostru însorit.
Vă dorim să nu vă părăsească în acestă călătorie în lumea lecturilor răbdarea, insistenţa, curiozitatea, curajul de a inainta şi dragostea de carte.

Vă aşteptăm cu drag la filiala noastră pentru a citi.


         Către micul cititor

Cartea mea-i cu multe file 
Şi cu multe poezii.
De cum o citeşti, copile,
Dă-o şi altor copii! 
                 Petru Cărare








joi, 2 august 2012

Promovarea bibliotecii, promovrea cărţii.

"Cartea te va face înţelept. Las-o deschisă şi revino la ea. Învaţă şi pentru acei care au rîvnit-o secole ţi pentru acei, încă mulţi de pe glob, copii care nici astăzi nu-i ştiu taina".
                                    SPIRIDON VANGHELI                                      


                             
Este o modalitate perfectă pentru unitlizatorii filialei V.Bileinski de a petrece timpul liber în bibliotecă, de a deschide şi a răsfoi Măria Sa Cartea. Lectura s-a aflat mereu în vizorul bibliotecilor publice,  deaceea noi bibliotecarii îi iniţiem  în tainele lecturii şi cunoaşterii,  urmărim în permanenţă trezirea şi dezvoltarea gustului pentru lectură. 
Chiar dacă Programul "Lecturile verii" continuă în Parcul Dendrariu, nu putem spune că şi la bibliotecă nu avem succese, utilizatorii  ne fregventează biblioteca cu mare pasiune.
Actualmente filiala V.Bielinski promovează în continuarie lectura şi este o activitatea permanentă. O realizare a filialei a constituit cărţile noi primite de la Departamentul Achiziţiei. Pe măsură ce cartea nouă a intrat în fondul bibliotecii, în primul rînd se pune la dispoziţia utilizatorilor.
Astfel filiala prin orele sale de activitate se străduie să familiarizeze publicul cu cele mai noi creaţii ale autorilor.Temelia culturii societăţii este lectura, prin ea se satisfac cerinţele proprii fiecărui cititor.